MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1859 - De eerste niet-blanke burgemeester van Nederland

Verhaal

1859 - De eerste niet-blanke burgemeester van Nederland

De kleurling Adolf Willem Storm van ’s Gravesande wordt met ingang van 15 april 1859 burgemeester van de uitgestrekte plattelandsgemeente Lonneker.

De eerste niet-blanke burgervader van ons land is in 1817 geboren in de voormalige Nederlandse kolonie Demerara, die vandaag de dag in Guyana ligt. Zijn vader, de plantagehouder Cornelis Gerard Storm van ’s Gravesande, leeft hier samen met een inheemse vrouw. Na de dood van zijn vader haalt een tante Adolf Willem op negenjarige leeftijd samen met twee oudere broers naar Nederland. Hij groeit op in de omgeving van Deventer. Later vestigt hij zich in Enschede, waar hij in maart 1839 trouwt met de uit een welgestelde ondernemersfamilie afkomstige Juliana Johanna ten Cate. Adolf Willem blijft burgemeester van Lonneker tot zijn dood in 1893.

Titelfoto: Afschrift van de benoeming door koning Willem III van A.W. Storm van Gravesande tot burgemeester van Lonneker, 30 maart 1859. (HCO, Archief Provinciaal Bestuur 1813-1948)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Openbaar bestuur
Personen:Adolf Willem Storm, Cornelis Gerard Storm, Koning Willem III, Juliana Johanna Ten Cate
Periode:1859
Locatie:Twente, Lonneker