MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1854 - Een theologische hogeschool in Kampen

Verhaal

1854 - Een theologische hogeschool in Kampen

Na een moeilijke beginperiode vol agressie en vervolging is de Afscheiding in 1839 officieel door de overheid erkend als de Christelijk Gereformeerde Kerk. Om in de behoefte aan geschoolde voorgangers te voorzien, wordt een eigen predikantenopleiding opgezet.

Aanvankelijk zijn er meerdere scholen, maar dat komt de eenheid onder de gereformeerden niet ten goede. Op 15 juni 1854 besluit de synode te Zwolle om een centrale theologische school te stichten. Na een lange discussie over de beste vestigingsplaats krijgt Kampen de meeste stemmen. De belangrijkste redenen zijn de goede bereikbaarheid en het gunstige belastingklimaat. Van een orthodox bolwerk is dan nog geen sprake; de stad kenmerkt zich juist door haar liberale uitstraling. Kampen groeit pas in de 20ste eeuw uit tot het ‘Mekka van het calvinisme’.

Titelfoto: Voorgevel van de Theologische Hogeschool te Kampen, 19de eeuw. De opleiding heeft tegenwoordig de status van universiteit. (HCO, Prentencollectie)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Theologie, Onderwijs, Protestantisme, Onderwijs Overijssel
Periode:1854
Locatie:Noord-west Overijssel, NL, Kampen

Locatie op kaart