MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1819 - Een bedelaarskolonie in de Ommerschans

Verhaal

1819 - Een bedelaarskolonie in de Ommerschans

De Ommerschans is in de vroege 17de eeuw aangelegd ter bescherming van de noordelijke provincies. In 1819 draagt de overheid het vervallen verdedigingswerk over aan de Maatschappij van Weldadigheid, die een jaar eerder door de sociaal bewogen Johannes van den Bosch is opgericht.

Deze instelling stelt zich tot doel uit het hele land afkomstige armoedzaaiers in landbouwkolonies in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel tot nuttige burgers om te vormen. De Ommerschans is door zijn geïsoleerde ligging bijzonder geschikt om als ‘dwangkolonie’ te dienen, waar veroordeelde landlopers en bedelaars kunnen worden opgesloten. Er verrijst een kazerneachtig complex met daaromheen ruim twintig boerderijen. Hier worden de kolonisten tewerkgesteld, in de hoop dat ze na hun vrijlating zelf een bestaan als landbouwer kunnen opbouwen. Het heropvoedingsgesticht blijft tot 1890 in gebruik.

*Anonieme aquarel van de Ommerschans, begin 19de eeuw. (Stedelijk Museum Zwolle)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Bedelaars, Koloniën van Weldadigheid, Ommerschans
Periode:1819
Locatie:Ommerschans
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.