MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1811 - Eenheid in de rechtspraak

Verhaal

Met ingang van 1 maart 1811 wordt in Nederland de rechterlijke organisatie eveneens op Franse leest geschoeid. De traditionele lappendeken van een veelvoud aan plaatselijke regelingen ruimt het veld voor eenheid in de rechtspraak.

Enkele jaren eerder is al een scheiding van de bestuurlijke en rechterlijke macht doorgevoerd, waardoor de stadsbestuurders hun justitiële bevoegdheden hebben moeten afstaan aan onafhankelijke rechters. Nu komt in Overijssel ook een einde aan het eeuwenoude rechterlijke systeem van drosten-, stads- en landgerechten. De hoogste justitiële instantie in de provincie, het Hof van Assisen, wordt in de hoofdstad Zwolle gehuisvest. Voorts zijn in Almelo, Deventer en Zwolle rechtbanken van eersten aanleg gevestigd, terwijl op lokaal niveau vredegerechten functioneren. Het nieuwe rechtssysteem blijft ook na het vertrek van de Fransen gehandhaafd.

Titelfoto: Gedrukt signalement van de crimineel Derk ter Morsche uit 1807. (HCO, Archief Departementaal Hof van Justitie)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Rechtspraak, Justitie, Voor de rechter
Periode:1811
Locatie:Overijssel
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand