MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1810 - Onderdeel van het Franse keizerrijk

Verhaal

Bij decreet van 9 juli 1810 wordt het koninkrijk Holland ingelijfd bij Frankrijk. Daarmee verliest het Nederlandse grondgebied ook de laatste schijn van zelfstandigheid. De departementen krijgen Franse namen, die zijn ontleend aan de belangrijkste rivieren en wateren.

Overijssel heet voortaan Département des Bouches de l'Yssel oftewel Departement van de Monden van de IJssel. De leiding in het departement wordt toevertrouwd aan een prefect. Op 1 januari 1811 vindt de invoering van het sterk gecentraliseerde Franse bestuurssysteem plaats. Dat betekent een belangrijke breuk met het verleden. Op lokaal niveau maken de schout- en richterambten plaats voor gemeenten, die worden bestuurd door een burgemeester en een gemeenteraad. Bij de nieuwe bestuursinrichting houdt men met historische grenzen lang niet altijd rekening. Overijssel telt 53 gemeenten.

*Titelfoto: In 1811 werd ook het Franse kiesstelsel ingevoerd. Bladzij uit het registre civique (burgerregister met stemgerechtigde mannen) van Vriezenveen, 1811.

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Franse Tijd, Openbaar bestuur
Periode:1813
Locatie:Overijssel
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand