MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1805 - Een raadspensionaris uit Deventer

Verhaal

In het voorjaar van 1805 wordt in Nederland op bevel van keizer Napoleon Bonaparte, die zich ergert aan het gebrek aan medewerking in Den Haag, een eenhoofdige leiding ingevoerd. De macht komt in handen van een raadspensionaris, de in Deventer geboren politicus en ambassadeur Rutger Jan Schimmelpenninck.

Onder zijn daadkrachtige leiding worden snel en efficiënt tal van hervormingen in wetten vastgelegd en in de praktijk gebracht. Van doorslaggevend belang voor de eenwording van Nederland is de introductie op 1 januari 1806 van een uniform belastingstelsel. Maar ook Schimmelpenninck buigt zich niet genoeg naar de Franse wensen. Hij krijgt na dertien maanden zijn ontslag. De Bataafse Republiek wordt in juni 1806 omgezet in het Koninkrijk Holland, met aan het hoofd de jongste broer van de keizer, Lodewijk Bonaparte.

Titelfoto: Staatsieportret van Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825) als raadspensionaris van de Bataafse Republiek door C.H. Hodges, 1805. (Het Nijenhuis, Diepenheim)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Bataafse Republiek, Franse Tijd
Personen:Napoleon Bonaparte, Rutger Jan Schimmelpenninck
Periode:1805
Locatie:Overijssel