MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1795 - Dansen rond de vrijheidsboom

Verhaal

Op 3 februari 1795 wordt op de Grote Markt in Zwolle na een optocht van gewapende burgers, muzikanten en tweehonderd in het wit geklede meisjes een vrijheidsboom geplant.

Een Franse huzaar hangt een vogelkooi in de top, waarna hij onder het roepen van ‘Liberté, Liberté’ het diertje de vrijheid geeft. Vervolgens dansen soldaten en burgers in de ijzige kou hand in hand om de boom. Ook elders in Overijssel verrijzen vrijheidsbomen. De goede verstandhouding met de Franse verlossers vertoont echter al snel scheuren. Hun verblijf gaat gepaard met veel kosten en overlast. De militaire vorderingen trekken een zware wissel op de inwoners, die met een enorm voedselgebrek te maken krijgen. Bovendien blijken de gasten uit Frankrijk niet terug te schrikken voor afpersing en mishandeling.

Titelfoto: Jonge Bataven planten de vrijheidsboom met een vrijheidshoed in top. Gravure uit ca. 1800. (Atlas van Stolk, Rotterdam)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Franse Tijd, Bataafse Revolutie, Opstand Overijssel, Onruststokers Overijssel
Periode:1795
Locatie:Overijssel