MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1785 - Onrust in Almelo

Verhaal

In de loop van de jaren tachtig wint de patriottenbeweging steeds meer aan kracht. In veel plaatsen worden politieke burgercommissies en bewapende vrijkorpsen of exercitiegenootschappen opgericht, die zich tegen de bestaande orde keren.

Ook in Almelo lopen de gemoederen hoog op. De in het stadje woonachtige patriotten kiezen op 9 maart 1785 hun eigen burgemeesters en proberen zich zo aan de overheersende invloed van de vrouwe van Almelo te onttrekken. Deze Sofia Carolina Florentina gravin van Rechteren voelt zich in haar rechten aangetast en weigert de nieuwe bestuurders te accepteren. Onder leiding van haar jongste zoon wordt een alternatief ‘vrijkorps’ gevormd, dat is samengesteld uit pachters van de gravin. Schermutselingen en scheldpartijen tussen beide partijen zijn de komende jaren schering en inslag.

*Titelfoto: Het huis Almelo en de kerk op een geschilderd behang in de voormalige jachtkamer van de havezate, ca. 1785. (Huis Almelo)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Onruststokers Overijssel
Periode:1700-1800
Locatie:Twente
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand