MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1775/1776 - Ontstaan van de Beulaker- en de Belterwijde

Verhaal

In de herfst van zowel 1775 als 1776 wordt het Land van Vollenhove geteisterd door zware stormen. Op diverse plaatsen breken de zeedijken door en komen grote gebieden onder water te staan. Veel bewoners kunnen ternauwernood het vege lijf redden.

Vooral het noodweer in de nacht van 21 op 22 november 1776 eist een zware tol. Uit Beulake wordt gemeld dat ‘door de storm alle huizen zijn weggeraakt, uitgezonderd twee of drie.’ Het dorp verdwijnt niet lang daarna voorgoed in het water. Als gevolg van grootschalige turfwinning met de baggerbeugel hebben zich overal lange plassen oftewel trekgaten gevormd, die van elkaar worden gescheiden door legakkers. Deze smalle stroken veenland zijn niet bestand tegen het watergeweld. Er ontstaan twee grote meren in het gebied: de Beulaker- en de Belterwijde.

Titelfoto: Gravure van een dijkdoorbraak in het Land van Vollenhove op 22 november 1776 door H. Kobell. (HCO, Prentencollectie)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Water, Stormen, Overstroming, Water Overijssel
Periode:1775-1776
Locatie:Steenwijkerland gemeente