MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1756 - Een ijzergieterij in Deventer

Verhaal

1756 - Een ijzergieterij in Deventer

In Deventer gaat op 30 september 1756 een grote ijzergieterij van start, na die van Zutphen, Doetinchem en Ulft de vierde in het oosten van ons land. Deze streek ontwikkelt zich dankzij de aanwezigheid van ijzeroerbanken tot ‘de bakermat van de Nederlandse ijzerindustrie’.

Het Deventer bedrijf is gesticht door de veelzijdige ondernemer Hendrik Lindeman. Hij maakt gebruik van waterkracht om met grote blaasbalgen het vuur aan te wakkeren, waarin het oer wordt gesmolten en gegoten. In 1826 komt de fabriek in handen van Johan Laurents Nering Bögel, die diverse moderniseringen doorvoert. Tien jaar na zijn aantreden behoort de ijzergieterij tot de grootste van Nederland. Het bedrijf, dat wereldwijd een grote naam heeft opgebouwd, wordt tijdens de crisis in de jaren dertig van de 20ste eeuw opgeheven.

Titelfoto: De aan het water gelegen gebouwen van de ijzergieterij in Deventer, met op de achtergrond de Bergkerk. Anonieme aquarel uit ca. 1835. (Historisch Museum Deventer)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Ijzer, Ijzergieter, Bedrijvigheid Overijssel
Periode:1756
Locatie:Deventer