MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1747 - Een legendarische klootschietwedstrijd

Verhaal

Klootschieten is een al eeuwenlang beoefende sport in Twente. Bij dit spel gaat het erom de kloot, een verzwaarde houten bal, in zo min mogelijk worpen een van te voren afgesproken afstand te laten overbruggen.

In de 18de eeuw vinden regelmatig wedstrijden tussen steden, dorpen en buurschappen plaats. Op 27 januari 1747 treffen de ploegen van Ootmarsum en Oldenzaal elkaar. Zij spelen om een fors bedrag. De Oldenzalers delven het onderspit, maar blijken geen geld bij zich te hebben. Aan het daaropvolgende gevecht nemen zowel klootschieters als supporters deel. Wederom bijten de Oldenzalers in het zand. De triomfantelijke Ootmarsummers voeren het buitgemaakte stadsvaandel van hun concurrenten mee naar hun eigen stadhuis. Daar bevindt het zich tegenwoordig nog steeds, zij het in een deerlijk gehavende staat.

Titelfoto: Tekening uit 1871 van het zg. Plechelmibanier, waarop het wapen van Oldenzaal is afgebeeld. boven aan de stok hangt een vergulde bal. (HCO, bibliotheek)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Klootschieten, Sport in Overijssel
Periode:1747
Locatie:Twente
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand