image/svg+xml

1726 - Opstootjes door duurdere borrel

Verhaal

1726 - Opstootjes door duurdere borrel

Plaatje bij verhaal: isbn-978-90-400-8397-6-00147_1.jpg

Brandewijn en jenever zijn vrijwel de enige genotsmiddelen die de lagere klassen zich kunnen veroorloven. Een aangekondigde verhoging van de accijns op gebrande wateren, waardoor een borrel anderhalf keer zo duur wordt, leidt in de lente van 1726 dan ook in verscheidene Overijsselse steden tot onlusten.

In Zwolle trekken op de avond van vrijdag 24 mei zo'n vijftig tot honderd relschoppers door de donkere straten. Ze gooien ramen in bij stadsbestuurders en belastingpachters en plegen ook andere vernielingen. Pas na enkele dagen kan de rust met hulp van door het provinciaal gezag gestuurde soldaten worden hersteld. De hoofdschuldigen worden in de kraag gegrepen en streng gestraft. De 45-jarige Jan Schurink moet zijn leidende rol met de dood bekopen. Hij krijgt de strop. Vier andere onruststokers worden verbannen.

Titelfoto: Kaartspelers in een herberg door Gerard ter Borch, ca. 1644. (Stedelijk Museum Zwolle)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Oproer, Rellen, Criminaliteit, Belasting, Accijns, Voor de rechter, Opstand Overijssel, Onruststokers Overijssel
Personen:Jan Schurink
Periode:1726
Locatie:Overijssel
Thema's:Voor de rechter. Criminaliteit in Overijssel, Opstand in Overijssel, Onruststokers in Overijssel, Overijssel soeverein (1578-1795)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.