MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1555 - Overijssel ontbreekt bij de troonsafstand van Karel V

Verhaal

1555 - Overijssel ontbreekt bij de troonsafstand van Karel V

Op 25 oktober 1555 geeft Karel V in het paleis van Brussel officieel de soevereiniteit over de Nederlanden door aan zijn zoon Filips II. Als enige provincie laat Overijssel verstek gaan.

De Overijsselaars weigeren afgevaardigden naar de plechtigheid te sturen, omdat volgens de oude privileges de vorst alleen in het gewest zelf ingehuldigd mag worden. Filips komt er niet onderuit zich ruim een jaar later in Deventer nog eens afzonderlijk als landsheer van Overijssel te laten inhalen. Zelf is hij bij deze ceremonie afwezig. Stadhouder Johan van Ligne, graaf van Aremberg, neemt de honneurs waar. Met hun obstinate houding geven de Overijsselaars een onmiskenbaar signaal af dat ze de door de Habsburgers nagestreefde centralisatie en de beknotting van plaatselijke privileges niet zo maar accepteren.

Titelfoto: Zilveren zegelstempel en etui van het in 1551 opgerichte Hof van Kanselier en Raden, dat als 'vreemde' instelling op veel weerstand in Overijssel stuitte. (Stedelijk Museum Zwolle)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Habsburg
Personen:Karel V, Filips II, graaf van Aremberg
Periode:1555
Locatie:Overijssel