MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1549 - Filips II als toekomstig landsheer erkend

Verhaal

1549 - Filips II als toekomstig landsheer erkend

Karel V maakt van de Nederlanden een staatkundige eenheid. Als bekroning van dit proces kondigt hij in 1549 de Pragmatieke Sanctie af.

Om een eventuele opsplitsing te voorkomen zal voortaan de erfopvolging in alle Nederlandse gewesten op identieke wijze plaatsvinden. Dit besluit verandert de Lage Landen in een federalistische statenbond van zeventien provinciën onder de heerschappij van één vorst. De zoon van Karel, de in Spanje geboren en getogen Filips II, bezoekt nog hetzelfde jaar de Nederlanden om zich overal als toekomstig landsheer te laten erkennen. In Overijssel gebeurt dit op 11 oktober in de Waag te Deventer. Zwolle en Kampen willen graag dat de Habsburgse erfprins traditiegetrouw eveneens binnen hun muren wordt ingehuldigd, maar de autoritaire, eigenzinnige Filips vindt één ceremonie per gewest ruim voldoende.

Titelfoto: Het wapen van Filips II naast zijn erkenning als landsheer, weergegeven in een bundel uit 1566. (HCO, Collectie Landrechten etc.)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Pragmatieke Sanctie, Habsburgse rijk
Personen:Karel V, Filips II
Periode:1549
Locatie:Overijssel