MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1540 - Kogel fataal voor stadhouder Schenck

Verhaal

1540 - Kogel fataal voor stadhouder Schenck

Georg Schenck van Toutenburg is de eerste stadhouder van Overijssel. De uit Duitsland afkomstige edelman treedt vanaf 1528 in de noordelijke provincies van de Nederlanden op als plaatsvervanger van Karel V.

Onder zijn bekwame leiding worden de Gelderse troepen snel uit Overijssel verdreven. Het leven van de stadhouder blijft echter in het teken staan van oorlogsgeweld, dat ook voortduurt wanneer de erfvijand van de Habsburgers, hertog Karel van Gelre, in juni 1538 sterft. Schenck zelf bezwijkt op 2 februari 1540 in zijn imposante slot in Vollenhove, kasteel Toutenburg, aan de gevolgen van een schotwond die hij opliep bij een belegering van Genemuiden. Drie jaar later voegt Karel V ook Gelre aan zijn bezittingen toe. Nu de Nederlanden onder één landsheer zijn verenigd, kunnen de wapens eindelijk worden neergelegd.

Titelfoto: Portret van Georg Schenck van Toutenburg uit 1540, toegeschreven aan Ernst Maeler uit Kampen. (Stedelijk Museum Zwolle)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Habsburg, Gelre, Landsheer, Adel Overijssel
Personen:Georg Schenck van Toutenburg, Karel V, Karel Van Gelre
Periode:1540
Locatie:Overijssel