MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1534 - Wederdopers op het Zwartewater

Verhaal

1534 - Wederdopers op het Zwartewater

Aanhangers van ketterse denkbeelden worden in de 16de eeuw streng vervolgd. Vooral de door hun radicale opvattingen als zeer gevaarlijk beschouwde wederdopers of anabaptisten zijn hun leven niet zeker.

In 1534 neemt tot grote schrik van de gevestigde orde een bandeloze groep wederdopers Munster over. De stad wordt direct belegerd, waarna de belaagde wederdopers hun geloofsge¬noten in de Lage Landen oproepen hen te hulp te schieten. Vooral veel arme lieden uit Holland geven hieraan enthousiast gehoor. Enkele duizenden anabaptisten, die met 27 schepen het Zwartewater opvaren, worden echter door overheidstroepen bij Genemuiden opgewacht en ontwapend. Verreweg de meesten zijn eenvoudige, in de ogen van de autoriteiten misleide mensen. Alleen de aanvoerders worden gearresteerd en later onthoofd. Na de val van Munster in juni 1535 neemt de vervolging van wederdopers verder toe.

Titelfoto: Schetskaart van de monding van de IJssel en het Zwartewater uit ca. 1535. Rechtsonder ligt Genemuiden, waar de wederdopers van hun schepen werden gehaald. (HCO, Kaartencollectie)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Reformatie, Wederdopers
Periode:1534
Locatie:Genemuiden, Overijssel