MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Transcriptie kerkenraadsacta Nederlands Hervormde Gemeente Zwolle, 1621-1709, online

Nieuwsbericht

Transcriptie kerkenraadsacta Nederlands Hervormde Gemeente Zwolle, 1621-1709, online

8/1/2012

Het archief van de Nederlandse Hervormde Gemeente Zwolle bevat een serie kerkenraadsacta, die begint in 1621. Deze acta geven een mooi kijkje in het dagelijks leven van de gewone mensen in Zwolle in de 17e en 18e eeuw. Het is daarmee niet alleen een waardevolle, aanvullende bron van informatie voor genealogen, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in volkscultuur, sociale en kerkelijke geschiedenis.

Toegankelijkheid

In het verleden is er door een aantal enthousiaste vrijwilligers van het toenmalige Gemeentearchief Zwolle, onder leiding van Wim Huijsmans, gewerkt aan het transcriberen van de kerkenraadsacta uit de periode 1621-1709. Kennis van oud schrift is daardoor niet langer vereist om de acta te kunnen lezen. De werkzaamheden hebben geresulteerd in een enorme stapel papier, die lange tijd heeft liggen wachten op een definitieve eindredactie en een inleiding met verantwoording.

De inleiding is nog niet gemaakt, maar de transcripties zijn nu wel online beschikbaar gesteld door deze te koppelen aan de beschrijvingen van de acta in de inventaris van het archief van de Nederlands Hervormde Gemeente Zwolle. Zo zijn de acta vanaf elke desktop waar ook ter wereld te raadplegen via de website van het HCO of via www.archieven.nl. De acta zijn fulltext doorzoekbaar met de zoekfunctie in de PDF-bestanden.

De papieren versie

Voor wie toch liever leest op de traditionele manier, is de papieren versie van de transcripties opgenomen in de bibliotheek van het HCO. Op de studiezaal kunnen de verschillende delen van de transcripties worden aangevraagd en bestudeerd. Voor de onderzoekers is dit een grote stap voorwaarts. 

Toegangsnummer 1140: Tabak, J., Inventaris van de archieven van de Hervormde Gemeente te Zwolle, 1581 - 1950, Zwolle (1980), inv.nrs. 1-6, Resoluties en handelingen van de Kerkeraad, 1621-1709.

Transcripties bekijken

U kunt de transcripties inzien via archieven.nl of de HCO databank. Voer het toegangsnummer "1140" in en klik vervolgens links op ‘Inventaris’. Volg daarna de donkergrijze vakjes, dan komt u vanzelf bij de beschrijvingen van stukken waaraan digitale bestanden gekoppeld zijn.

Francis van den Berg

Trefwoorden:Kerkenraad, Hervormde gemeente
Locatie:Zwolle