MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

'Zwolsche markttypen' in beeld

Fotoalbum

'Zwolsche markttypen' in beeld

Omstreeks 1910 zijn er verschillende series ansichtkaarten verschenen met als onderwerp het straatleven. Speciaal voor u hebben we de serie over de 'Zwolsche markttypen' op rij gezet. De foto's geven een prachtig inkijkje in het Zwolse marktleven aan het begin van de twintigste eeuw. 

Trefwoorden:Markt, Markt Overijssel
Locatie:Zwolle
Periode:1900-1920
pbkr2140.jpg

Gezicht op de zuidzijde van de Grote Markt en het begin van de Luttekestraat, 1910. Tegen de Grote Kerk stonden op marktdagen kramen waar "liktoetjes en brokken" verkocht werden, een lekkerij voor de jeugd.

pbkr2129.jpg

Gezicht op de zuidzijde van de Oude Vismarkt, 1910. Waar op marktdagen allerlei spullen verkocht werden, o.a. ansichten. De foto is gemaakt ter hoogte van Oude Vismarkt 26, waar Th. G. P. van Hulzen een winkel had waar slaapkamerameublementen verkocht werden. Ook verkocht hij "decoratieën" en "stoffen". Links van deze winkel was de Piussociëteit.

pbkr2131.jpg

Markt in de Voorstraat rond 1905.

pbkr2133.jpg

Gezicht op een markttafereel in de Voorstraat, 1910. Achter lange tafels verkopen vrouwen eieren die ze in korven hebben meegebracht.

pbkr2134.jpg

Gezicht vanaf de Grote Markt in de richting van de Luttekestraat, 1910. Ter hoogte van Grote Markt 16 (voor de verbouwing van de winkelpui in Jugendstil van sigarenzaak Weinthal & Co door architect G.G. Post) staat een aantal mannen rond twee manden met gerookte palingen. Achter deze mannen zijn marktkramen te zien.

pbkr2135.jpg

Gezicht op de zuidzijde van de Oude Vismarkt waar op marktdagen allerlei spullen verkocht werden, 1910. De foto laat de panden zien tussen de Meltersgang en Oude Vismarkt 20, waar Herman van Hulzen, bottier (=voetkundige) gevestigd was. Op de lijst boven de onderpui staat te lezen "A la chaussure de Paris" (N.B. te lezen: "ttier" en "ssure de Paris"). Op nr. 16 worden Rademakers cacao en chocolade verkocht in de winkel van bakker J. J. Hollak. De staande koopvrouw, iets links van het midden en profile is Geesje Poortier (geboren te Ommen op 20 of 28 augustus 1867, overleden 24 december 1916), gehuwd met Albertus van der Horst (geboren te Hattem 18 mei 1865, overleden Zwolle 3 juli 1934). Albertus en Geesje hadden op de Achterstraat 3 te Hattem een soort groentenzaak.

pbkr2136.jpg

Gezicht op de zuidzijde van de Grote Markt waar op vrijdag markt gehouden werd, 1910. Voor de entree van de kerk werd brood (in het dialect 'stoeten') verkocht. De dames gaan getooid met prachtige knipjesmutsen. Sommige vrouwen dragen eiermanden. De eiermarkt vond in de Voorstraat plaats.

pbkr2137.jpg

Gezicht op een markttafereel op de Oude Vismarkt, 1910. er worden fijne lappen en knopen verkocht. Uiterst rechts is de uitgang naar de Rode Leeuwsteeg. In het midden van de prentbriefkaart staat het huis op de hoek van de Nieuwe Markt (nr. 30), eigendom van W. H. Visscher.

pbkr2138.jpg

Gezicht op een aantal boerinnen in klederdracht, die melk verkopen op de Grote Markt voor societeit "De Harmonie" (Grote Markt 13), 1910. Op de achtergrond is de aanbouw tegen de Grote Kerk te zien. Voor de Eerste Wereldoorlog arriveerden iedere morgen en elke avond de boeren en boerinnen uit de wijde omtrek op de Grote Markt. Zij posteerden zich dan met hun melkemmers op een lange rij voor De Harmonie.

pbkr2142.jpg

Gezicht op de hoek van de Voorstraat en Luttekestraat, waar de eiermarkt gehouden werd, 1910. In korven werden de eieren door boerinnen naar de markt gebracht. Naast particulieren waren er ook opkopers, die de eieren afnamen.

pbkr2144.jpg

Vier vrouwen, die elkaar in de stad op marktdag ontmoeten, praten gezellig bij, 1910.