MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Verdwenen beroepen in Overijssel

Fotoalbum

Verdwenen beroepen in Overijssel

Door de technische vooruitgang zijn door de eeuwen heen honderden, misschien wel duizenden beroepen verdwenen. Zo komen we in Overijssel o.a. de volgende bijzondere beroepen tegen: gezel van de muziek (= koorzanger), glaeseaker (= glazenmaker), hanscheman (= handschoenmaker), potschuiver (= die een pot, een open schuit, voortboomt), heudeman (= schipper op een klein vaartuig voor de binnenvaart). In november 2016 besteedt MijnStadMijnDorp aan verdwenen beroepen in Overijssel.

Trefwoorden:Verdwenen beroepen, Beroep, Professie, Metier, Beroepen
Locatie:Overijssel
a.jpg

Wagenmaker aan het werk aan het Bornsevoetpad bij de huidige boerderij Bornse hoeve in Ambt-Delden. Afbeelding: Heemkunde Ambt-Delden.

b.jpg

Stoker in de textielfabriek Jannink in Goor. Afbeelding: Beeldbank Historisch Goor.

c.jpg

Marskramer met in zijn paraplu de koopwaar (stropdassen en papieren bloemen), circa 1900. Afbeelding: Beeldbank HCO.

d.jpg

Bakker M. Olthof achter zijn bakkerij aan de Rijssensestraat te Nijverdal. Afbeelding: Beeldbank Gemeente Hellendoorn.

e.jpg

Een spinster aan het werk in Diepenheim, 1900. Afbeelding: Beeldbank Old Deep'n.

f.jpg

Bakker Van Elburg uit Dedemsvaart met zijn nieuwe winkelwagen, 1978. Afbeelding: Fotocollectie Historische Vereniging Hardenberg.

g.jpg

Groenteboer Kamp in de buurt van de Kerkstraat te Nijverdal. Bij het paard staat J. Stolmeijer, achter de kar zie je groenteboer J. Kamp. Afbeelding: Beeldbank Hellendoorn.

h.jpg

Klompenmaker v.d. Berg (rechts) aan het werk. Hij krijgt hier hulp van Wicher Euverman, 1938. V.d. Berg had een boerderij aan de Hongerdijk in Bruchterveld. Afbeelding: Fotocollectie Historische Vereniging Hardenberg.

i.jpg

Straatveger Zomerdijk in Dalfsen bezig de straten schoon te vegen. Afbeelding: Historische Kring Dalfsen.

j.jpg

Ter hoogte van Palthe in de Diezerstraat in Zwolle staat een scharensliep. De Diezerstraat ter hoogte van de Brouwerstraat en de Broerenstraat, gezien uit het zuidwesten, circa 1930. Afbeelding: Beeldbank HCO.

k.jpg

Smid Bussink uit Diepenheim aan het werk in zijn smederij, 1914. Afbeelding: Beeldbank Old Deep'n.

l1.jpg

Fabrieksarbeidsters aan het werk in de HEEMAF fabriek in Hengelo, 1928. De arbeidsters dragen werkbloesjes met HEEMAF logo en mutsen, om te voorkomen dat er haren uit kapsel of wollen kleding in de schakelaars komen. Vóór de arbeidsters is een lopende band (HEEMAF noemde dit een montageband) te zien. HEEMAF staat voor Hengelosche Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek. Afbeelding: Beeldbank HCO.

Vorige pagina Volgende pagina
(Foto 1 tot en met 12 van 32)