MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Expositie Kinderen in WO II.

Fotoalbum

Trefwoorden:Zwolle, WO II, Ommen, Lutten, Eerde
3_foto_9_kinderen.jpg

Kind in oorlogstijd - Ursula, Ernst, Hermann, Bernd, Walter, Rosemarie, Ernst, Walter en Klaus. Tieners waren ze, de joodse jongeren die in de jaren dertig een veilig onderkomen dachten te vinden op de Quakerschool in kasteel Eerde te Ommen. Hun dromen werden wreed verstoord door de Duitse inval. Hun leven eindigde in de concentratiekampen.

3_joodse_ster.jpg

Joodse ster - In mei 1940, toen de Duitse legers Nederland binnenvielen, waren er nog bijna twintig joodse kinderen in kasteel Eerde. Een aantal kinderen dook onder, anderen voegden zich bij hun familie in Nederland. Een groep van negen kinderen bleef in Eerde achter en gaf gevolg aan de oproep zich 'vrijwillig' te melden voor Kamp Vught. Zij werden allen vermoord.

3_hans_boeve.jpg

Hans Boevé - Hans aan de Regge achter kasteel Eerde

3.1.2_sander_ulrich.jpg

Ulrich Sander - Hans had een prima tijd en was dik bevriend met Ulrich Sander een half-joodse jongen, die in 1941 op Eerde was gekomen. Ulrich woonde in Amsterdam en waarschijnlijk vonden zijn ouders de sfeer daar te bedreigend.

3.2.1_tiny_beltman_1943.jpg

Tiny Beltman - Tiny Fleurke-Beltman in 1943

3.2.2_tiny_beltman.jpg

Tiny Beltman - Tiny Beltman, tiener in de oorlog

3.2.3_winter_1942.jpg

Winter in 1942

3.2.4_engelse_werk_zomer1942.jpg

Engelse Werk, zomer 1942

3.2.5_dagje_apeldoorn_1943.jpg

Fam. Beltman - Een dagje Apeldoorn

3.2.6_logees_familie_smit_zomer_1942.jpg

Familie Smit - Familie Smit in 1943

3.2.7_dinie_smit_op_een_bank_voor_brederostraat_87.jpg

Dinie Smit op een bank voor Brederostraat 87 - Onderduikster Dinie Smit. Mevrouw Dinie Smit, een onderwijzeres uit Hengelo, die koerierster in het verzet was. Zij was familie, een nichtje van mij. Ze had bij ons in huis een vals persoonsbewijs. Jannigje de Graaf stond daar geloof ik op. Maar mijn opa Ter Wee woonde ook bij ons in huis. Hij was al aardig oud en ook al aardig aan het dementeren. Hij kende en noemde (!!) Dinie gewoon bij haar eigen naam, terwijl de ingekwartierde Duitsers haar onder haar valse naam kenden. Als wij ooit huiszoeking hadden gekregen, was dat gegarandeerd uitgekomen.

3.2.8_opa_ter_wee.jpg

Opa Ter Wee - Opa was al aardig dement en hij heeft de oorlog niet meer bewust meegemaakt. Wij moesten als kinderen dan heel hard lachen om zo’n opmerking. Op een dag zei hij in plat Zwols ook tegen de bij ons ingekwartierde soldaten: “ Jullie weten van komen, dan moet je ook weten van gaan.” De soldaten lachten dan ook wat en zeiden tegen ons alleen maar:”Ach, die grootva…” Opa dacht dat zij arbeiders waren. Van de oorlog en alles wat daar mee te maken had, had hij geen weet. Gelukkig heeft hij de oorlog wel overleefd. Hij is in 1949 overleden.

3.3.1_het_gezin_in_1937.jpg

Het gezin Van Faassen in 1937

3.3.2_lutten_school_met_den_bijbel.jpg

School met de Bijbel in Lutten - Dick van Faassen was 9 jaar toen de oorlog uitbrak, woonde in Lutten en ging op dat moment naar de School met de Bijbel.

3.3.3_brug_over_de_krimvaart.jpg

Brug over de Krimvaart - De brug over de Krimvaart (officieel “Lutterhoofdwijk”) was grondig vernield. Het brugdek lag vervormd in het water. Daarna reden we naar de brug over de aftakking van de Krimvaart vanaf de Dedemsvaart in Lutten, in de volksmond “de brug van Schrijver” genoemd. Hier was het brugdek van de scharnierpunten losgeslagen, en het hing nog aan één ketting aan de pijlers. Verder ging het naar de z.g. “trambrug” naast de aardappelmeelfabriek “De Baanbreker”, die niet was vernield. Waarschijnlijk hadden de militairen het niet nodig gevonden om deze brug te ondermijnen.

3.3.4_eerste_duitse_soldaten.jpg

De eerste Duitse soldaten - Bij de trambrug zagen we de eerste Duitsers, met een fiets aan de hand. Een tweetal verkenners had de brug van Schrijver geïnspecteerd en was op de terugweg. “Kiek” zei mijn vader, “dat bint moffen”.

3.3.5_begraafplaats_in_lutten_met_de_graven_van_de_op_6_juli_1944_omgekomen_piloten.jpg

Begraafplaats in Lutten - Al in het begin van de oorlog, op 6 Juli 1944, werd een Engels vliegtuig neergeschoten bij Schuinesloot. De vier bemanningsleden zijn hierbij omgekomen en op de begraafplaats te Lutten begraven.

3.3.6_neergestort_vliegtuig.jpg

Neergestort vliegtuig - In de buurt is af en toe een vliegtuig neergestort en we waren er dan als de kippen bij om nieuwsgierig rond te neuzen en te proberen souvenirtjes mee te smokkelen. Meestal werden we door Duitse wachtposten weggejaagd.

3.3.7_iemand_op_hongertocht.jpg

Hongertochten - Wie nog een beetje krachten had, ging het platteland op om zo nog wat voedsel zien te krijgen, de zogenaamde “hongertochten”. Met wrakke fietsen zonder banden, karretjes, oude kinderwagens of een oude handkar kwamen ze naar het platteland om wat etenswaar op te scharrelen. Vaak moesten ze hun sieraden of andere dingen van enige waarde inruilen voor eten.

3.3.8_school_met_gevangenen.jpg

School met gevangenen - Vanuit de richting Ane naderde om ca. half twaalf een drietal Canadese pantserwagens. Waarschijnlijk waren ze gewaarschuwd dat er Duitsers in de school zaten, want ze stopten voor het schoolplein en richtten het geschut op de school. Op dat moment rende één van de gevangenen naar buiten en riep niet te schieten, daar de Duitsers reeds waren gevlucht in de weilanden achter de school. De Canadezen reden een paar huizen terug en schoten tussen de huizen door op de vluchtende moffen. Met behulp van een paar BS-ers werden daarna de SA-mannen uit de weiden gehaald en door de Canadezen gevangen genomen.

3.3.9_canadese_pantserwagen.jpg

Canadese pantserwagen - In de late namiddag van die gedenkwaardige 6e april trok het Canadese leger zich terug richting Ane.

3.4.1_jan_kassies_met_zus_joke_in_1944.jpg

Jan Kassies met zus Joke - Jan Kassies met zus Joke in 1944

3.4.2_de_bezetting_van_zwolle_door_de_duitsers_op_10_mei_1940.jpg

Bezettting door de Duitsers op 10 mei 1944 - Ik (Jan Kassies) herinner mij nog het begin van de oorlog. Mijn moeder zei dat een oorlog was uitgebroken met Duitsland. Wij bleven daarom thuis van school. Ik was nog te klein om te begrijpen wat oorlog betekende. Maar het was wel iets ergs, dat merkte ik wel. En het leven veranderde.

3.4.3_het_spoor_van_zwolle.jpg

Het spoor van Zwolle - De familie Kassies heeft ook de vrachttrein gezien waar de Joden werden ingestopt voor transport naar concentratie kampen in Duitsland etc. We konden dat zien vanuit de Veerallee. Dat bruggetje over het kanaal was afgesloten.

3.4.4_groeneweg_zwolle_in_1920.jpg

Groeneweg 1920 in Zwolle - Ik (Jan Kassies) heb het bombardement meegemaakt op de Groeneweg bij de Anjelierstraat

3.4.5_het_kasteel_windesheim.jpg

Kasteel Windesheim - Mijn jongere broer ging 1x in de week naar Windesheim om melk te halen. Het kasteel Windesheim werd in 1944 gebombardeerd door de geallieerden, nadat verzetsmensen hadden doorgegeven dat er zich toen een Duitse generaal met zijn staf in gevestigd had. Deze was echter net enkele uren voor het bombardement vertrokken, zodat het huis voor niets verwoest is. Mijn broer en ik hebben het kasteel zien afbranden, toen we appels haalden met een handwagen.

3.4.6_bevrijders_slaan_het_portret_van_hitler_kapot.jpg

Bevrijders slaan het portret van Hitler kapot - Bevrijders slaan het portret van Hitler kapot. Zwolle vrij, Zwolle blij !!!

0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand