MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Expositie Kinderen in WO II.

Fotoalbum

Trefwoorden:Zwolle, WO II, Ommen, Lutten, Eerde
3_foto_9_kinderen.jpg

Kind in oorlogstijd - Ursula, Ernst, Hermann, Bernd, Walter, Rosemarie, Ernst, Walter en Klaus. Tieners waren ze, de joodse jongeren die in de jaren dertig een veilig onderkomen dachten te vinden op de Quakerschool in kasteel Eerde te Ommen. Hun dromen werden wreed verstoord door de Duitse inval. Hun leven eindigde in de concentratiekampen.

3_joodse_ster.jpg

Joodse ster - In mei 1940, toen de Duitse legers Nederland binnenvielen, waren er nog bijna twintig joodse kinderen in kasteel Eerde. Een aantal kinderen dook onder, anderen voegden zich bij hun familie in Nederland. Een groep van negen kinderen bleef in Eerde achter en gaf gevolg aan de oproep zich 'vrijwillig' te melden voor Kamp Vught. Zij werden allen vermoord.

3_hans_boeve.jpg

Hans Boevé - Hans aan de Regge achter kasteel Eerde

3.1.2_sander_ulrich.jpg

Ulrich Sander - Hans had een prima tijd en was dik bevriend met Ulrich Sander een half-joodse jongen, die in 1941 op Eerde was gekomen. Ulrich woonde in Amsterdam en waarschijnlijk vonden zijn ouders de sfeer daar te bedreigend.

3.2.1_tiny_beltman_1943.jpg

Tiny Beltman - Tiny Fleurke-Beltman in 1943

3.2.2_tiny_beltman.jpg

Tiny Beltman - Tiny Beltman, tiener in de oorlog

3.2.3_winter_1942.jpg

Winter in 1942

3.2.4_engelse_werk_zomer1942.jpg

Engelse Werk, zomer 1942

3.2.5_dagje_apeldoorn_1943.jpg

Fam. Beltman - Een dagje Apeldoorn

3.2.6_logees_familie_smit_zomer_1942.jpg

Familie Smit - Familie Smit in 1943

3.2.7_dinie_smit_op_een_bank_voor_brederostraat_87.jpg

Dinie Smit op een bank voor Brederostraat 87 - Onderduikster Dinie Smit. Mevrouw Dinie Smit, een onderwijzeres uit Hengelo, die koerierster in het verzet was. Zij was familie, een nichtje van mij. Ze had bij ons in huis een vals persoonsbewijs. Jannigje de Graaf stond daar geloof ik op. Maar mijn opa Ter Wee woonde ook bij ons in huis. Hij was al aardig oud en ook al aardig aan het dementeren. Hij kende en noemde (!!) Dinie gewoon bij haar eigen naam, terwijl de ingekwartierde Duitsers haar onder haar valse naam kenden. Als wij ooit huiszoeking hadden gekregen, was dat gegarandeerd uitgekomen.

3.2.8_opa_ter_wee.jpg

Opa Ter Wee - Opa was al aardig dement en hij heeft de oorlog niet meer bewust meegemaakt. Wij moesten als kinderen dan heel hard lachen om zo’n opmerking. Op een dag zei hij in plat Zwols ook tegen de bij ons ingekwartierde soldaten: “ Jullie weten van komen, dan moet je ook weten van gaan.” De soldaten lachten dan ook wat en zeiden tegen ons alleen maar:”Ach, die grootva…” Opa dacht dat zij arbeiders waren. Van de oorlog en alles wat daar mee te maken had, had hij geen weet. Gelukkig heeft hij de oorlog wel overleefd. Hij is in 1949 overleden.

Vorige pagina Volgende pagina
(Foto 1 tot en met 12 van 27)