image/svg+xml

39. Johan Tibbe-----Lokale kunstenaars (1875-heden)

Verhaal

39. Johan Tibbe-----Lokale kunstenaars (1875-heden)

Plaatje bij verhaal: 39.2.png

39. Johan Tibbe-----Lokale kunstenaars (1875-heden)

Op bovenstaande afbeelding een affiche voor de tentoonstelling van het werk Johan Tibbe. Bekende Bornse kunstschilders in het verleden waren Johan Marinus Tibbe (1875-1926) en Herman Liedenbaum (1898-1982). Tegenwoordig zijn Ruurd Hallema en John Polder twee Bornse bekenden uit de wereld van de beeldende kunst.

Johan Tibbe
Johan Marinus Tibbe (1875-1926) is geboren in een huis aan de Watertorenstraat 11. Op 17-jarige leeftijd leerde hij het schildersvak in Groningen. Hij oefende het vak huisschilder uit in Borne, Amsterdam en Düsseldorf. Bij terugkomst in Borne had hij eerst een atelier in het Spookhuis in Hertme. In 1921 verplaatste hij zijn atelier naar de Ennekerdijk. Vanaf 1903 bood hij via de Bornse Courant zijn diensten aan als portret- en decoratieschilder en gaf hij les in tekenen. Ook gaf hij schilderlessen aan de ambachtsschool in Oldenzaal. Een van zijn begaafde leerlingen was de latere Almelose architect Jan Jans, die onder andere beroemd werd met zijn getekende Twentse boerderijen. Tibbe kleedde zich excentriek, droeg een snor en had lange bakkebaarden.

Veelzijdig kunstenaar
Johan Tibbe was niet alleen een begaafd tekenaar en schilder, maar hij was ook muzikaal. Hij speelde viool en cello in een strijkorkest en was voorzanger in de Hervormde Kerk. Zijn schilderijen met Bijbelse voorstellingen hingen in het Gebouw voor christelijke belangen, maar gingen bij een brand in 1943 helaas verloren. Zijn naaktschilderijen werden aanstootgevend gevonden en na zijn dood in brand gestoken. Er zijn diverse portretten, stillevens en Bornse dorpsgezichten van zijn hand bewaard gebleven.

Herman Liedenbaum
Herman Liedenbaum (1898-1982) was amateurschilder, maar wel een die een goede opleiding genoten had. Hij studeerde onder meer aan de Schule für Zeichnen und Mahlen in Charlottenburg en bij een decoratieschilder in Buxtehude. Hij wilde graag kerkschilder worden in Duitsland, maar kreeg hiervoor geen toestemming van zijn vader. Hij moest de kost verdienen als huisschilder/behanger. In zijn vrije tijd schilderde hij stillevens, landschappen en dorpsgezichten. Zijn woning aan de Ennekerdijk (de oude melkfabriek) hing er vol mee. Naast schilderen ging hij ook beeldhouwen. In de Hervormde kerk staat een doopvont van zijn hand, de versiering van de zuil nam hij over van de preekstoel. Ook restaureerde hij antieke kasten, schouwen, familiewapens en beelden. In Borne en omliggende plaatsen restaureerde hij veel Christusbeelden. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Spanjaardfabriek schilderde hij op acht doeken van in totaal 12 meter de geschiedenis van de fabriek. Zijn meest in het oog springende werk is de Mariakapel aan de Koppelsbrink. Hij ontwierp de kapel en tekende alle details. Het Mariabeeld kreeg hij in stukken uit het Duitse Vreden waar de kerk door een bombardement in de Tweede Wereldoorlog was verwoest. Hij zette de brokstukken vakkundig in elkaar, herstelde de beschadigde delen en beeldhouwde de ontbrekende stukken. Het resultaat van al zijn inspanningen is één van de mooiste Mariakapellen in Twente. Na een werkzaam leven, waarin hij ook veel energie stak in de lokale historie, stierf hij op 28 augustus 1982.

39.1.png
Herman Liedenbaum restaureerde het beeld in de Mariakapel.

 

Ruurd Hallema
Ook tegenwoordig kent Borne nog enkele bekende kunstenaars. Ruurd Hallema, geboren in 1954 te Münstergeleen, woont aan de Ennekerdijk in het oude St. Josephgebouw waar ook zijn atelier is. Zijn werken zijn zelfs in het bezit van het Nederlands koninklijk huis. Hij is als leraar verbonden geweest aan de Saxion hogeschool te Enschede en de Hogeschool Edith Stein te Hengelo. Momenteel heeft hij ook een galerie aan de Prinsengracht te Amsterdam. Zijn bronzen sculpturen zijn onder meer terug te vinden aan het Dorsetplein naast de Rabobank te Borne en bij de Grolsch vestiging te Enschede. Een lichtobject van zijn hand staat op het Ondernemershuis te Enschede.

39.3.png
Kunst in Borne: het kunstwerk ‘Hoop’
van Ruurd Hallema.

John Polder
In het Kipshoes aan de Abraham ten Catestraat woont John Polder, een bekend restaurateur die onder meer het schilderij De Molen van Vincent van Gogh voor museum De Fundatie heeft gerestaureerd. Ook de restauraties in 2003 van schilderijen in de Synagoge te Enschede staan op zijn naam. In 1970 heeft Polder de eerste galerie van Borne geopend, waar hij tot 1998 werken heeft geëxposeerd van o.a. Isaac Israëls, Klaas Bernink, Henk Lamm en Co Westerik.

Auteur:Martin Thiehatten
Trefwoorden:1900-1950 Wereldoorlogen, Lokale kunstenaars (1875-heden), Canon van Borne
Personen:Tibbe,Johan Marinus, Liedenbaum,Herman, Hallema,Ruurd, Polder,John
Thema's:Canon van Borne

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.