MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

200 jaar Schalkhaar

Verhaal

200 jaar Schalkhaar

Onlangs verscheen het boek ‘De Schallinckhaer, van heideveld tot kerkdorp’.

In 208 pagina's met meer dan 500 afbeeldingen schetst Tonny Mulder het ontstaan en de ontwikkeling van zijn geboortedorp Schalkhaar, gemeente Deventer.
 
Boek over 200 jaar Schalkhaar.
 
Prachtig beeld van vroeger
Bijna alle boerderijen en (heren)huizen die in de periode 1810 - 1950 werden gebouwd met de achtereenvolgende bewoners worden belicht. De eerste kerk, gebouwd op heideveld De Schallinckhaer in 1810, de eerste wegen, de eerste ambachtslieden, het graven van het Overijssels Kanaal en de aanleg van villapark Braband komen onder meer aan bod. Tal van gereconstrueerde illustraties van gebouwen en straten geven een prachtig beeld van vroeger.
 
 
In chronologische volgorde staat Tonny Mulder verder stil bij de verhuizing van het gemeentehuis van de gemeente Diepenveen naar Schalkhaar, de bouw van scholen, de woningbouw gedurende tweehonderd jaar, het dorp in de Tweede Wereldoorlog, Schalkhaar als bedevaartsplaats en de huidige voorzieningen, die te kampen hebben met de gevolgen van de crisis.
 
In aparte kaders beschrijft hij fenomenen als patroniemen, bijnamen, de ongeschreven wetten en tradities in buurschappen, de landheerskamer, Erfhuis, Sint-Peter, Bruinsma-woningen, rozebotteljam voor landelijk gebruik, de diepvrieskluis enz.
Het boek telt tien bijlagen en een index.
 
‘De Schallinckhaer, van heideveld tot kerkdorp’ is o.a. te verkrijgen bij Novy/De Lange op Schalkhaar, Boekwinkel Colmschate, Flora in Colmschate en Partout in Diepenveen. Prijs 24,95.

 

Trefwoorden:Schalkhaar, 1800 tot 1900, 1900-1950, 1950
Periode:1800-1950
Locatie:Salland, Deventer gemeente, Schalkhaar