MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Kunstwerk Vecht-N34 bij Hardenberg

Verhaal

Kunstwerk Raakpunt Vecht - N34 GEO-METRIE in opdracht van de provincie Overijssel

Slechts op één plek langs de provinciale weg N34 raakt deze rechte lijn in het Overijsselse landschap zichtbaar aan de meanderende Vecht, dit is ‘Het Raakpunt-N34′. Een ‘raakpunt’ in de geometrie is het punt waar een ‘rechte’ raakt aan een ‘kromme’. De oorspronkelijke betekenis van geo-metrie is het ‘opmeten van de aarde’.
Militair ingenieur Pieter de la Rive (1694-1771) heeft in het begin van de 18e eeuw het stroomgebied van de Overijsselse Vecht heel precies in kaart gebracht. Een in het oog springend element op deze tekening is een 35 km lange verdedigingslinie die zich uitstrekt van Gramsbergen tot voorbij Dalfsen. Deze linie is echter nooit gebouwd, maar is bij een ambitie gebleven. Wat we nu hebben is een prachtige 18e eeuwse landkaart. Het is leerzaam om zulke historische kaarten over de topografie van vandaag te leggen en te zien waar dingen samenvallen of afwijken. Een van de bolwerken in de la Rive’s linie zou precies samen vallen met het huidige ‘Raakpunt N34’. Met een militair strategische blik was dit een slimme plek voor een bastion, want net als nu raakte dit punt in het begin van de 18e eeuw aan een bocht in de meanderende Vecht. Als de la Rive’s plan 300 jaar geleden zou zijn gerealiseerd dan hadden we hier nu een ‘podium’ aangetroffen, waar alle verborgen kwaliteiten van het Raakpunt zich zouden concentreren. Door hier een eigentijds landschapskunstwerk te realiseren kan dit alsnog en in één klap goed worden gemaakt. Ik stel daarom een kunstwerk voor dat is geïnspireerd op de geometrie van het Oud-Nederlandse bastiontype met een maatvoering die is gebaseerd op het Rijnlandse maatsysteem (in roeden en voeten), zoals de Pieter la Rive het ook zou hebben toegepast; ‘de la Rive revisited’.

Op dit ene punt van de N34 nabij het Engelse Bis is een weids zicht op de meanderende Vecht. KortomEen plek die aan veel ruimtelijke kwaliteit kan winnen. Daarom wordt hier een (landschappelijke) kunsttoepassing/beeldende herinrichting gerealiseerd.

Twee transportsystemen (water – weg) en twee snelheden (auto (100 km/u) – fiets (20 km/u), voetganger en waterrecreant (5 km/u)) raken elkaar. Aan de westelijke zijde van de N34 ligt een oude begroeide Vechtarm, die meer zichtbaar en beleefbaar gemaakt kan worden. Lees meer in de bijlage.

Trefwoorden:Vecht, Landschap, Kunsttoepassing, 2012, 2010 - 2019, 20e-21e, 1950
Periode:2012
Locatie:Collendoorn