MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Dat jullie weten wat oorlog is

Nieuwsbericht

Dat jullie weten wat oorlog is

27/6/2020

DAT JULLIE WETEN WAT OORLOG IS : 

Dat is de titel van het dagboek van verzetsweduwe Pietertje te Rietstap en de daaraan gewijde tentoonstelling die te zien is in het Historisch Informatie Centrum, Hardenberg. De tentoonstelling is samengesteld door het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle. Een beeld presentatie over het dagboek van verzetsweduwe Pietertje te Rietstap. Haar echtgenoot Derk Jan te Rietstap maakte o.a. deel uit van de Trouw Verzetsgroep Bergentheim. Door verraad zijn 12 leden van deze verzetsgroep op 2 maart 1945 te Varseveld gefusilleerd. In haar dagboek beschrijft Pietertje te Rietstap in 1945 op hartverscheurende wijze de arrestatie, gevangenschap en executie van haar man Derk. De boerderij van het jonge stel aan de grens bij Hardenberg heeft zich tijdens de oorlog ontwikkeld  tot de uitvalsbasis van de lokale Trouw-verzetsgroep. Zelfs landelijke kopstukken van de illegale krant vinden hier onderdak. Vlak voor de bevrijding moet Derk te Rietstap hun verzetswerk met de dood bekopen. Na 75 jaar hebben Pietertjes kinderen haar hartekreten vrijgegeven voor publicatie. De aantekeningen van de verzetsvrouw bieden een aangrijpende indruk van wat oorlog met mensen kan doen. Van pure wanhoop tot de rotsvaste overtuiging voor de goed zaak te vechten. Pietertjes dagboek is een relaas over verdriet en volharding. Het weerspiegelt het onvoorstelbare leed dat de Tweede Wereldoorlog achter liet.

Historici Ewout van der Horst en Kay-Leigh de Weerdt hebben Pietertjes verhaal voorzien van context, duiding en moderne spellingswijze. De rauwe emoties van de oorlogsweduwe komen zo nog directer binnen.

De tentoonstelling is te zien in de maanden juli, augustus en september in het Historisch Informatie Centrum, Wilhelminaplein 3A, Hardenberg.
De toegang is gratis. Uitsluitend na telefonische aanmelding op tel. no. 0615379224 (P. van Weerden) of per email: stadswandeling@hvhardenberg. Bezoekregels volgens het geldende Coronavirus Protocol.

Trefwoorden:Tweede Wereldoorlog, Dagboek, Verzet, Tentoonstelling, Historische Vereniging Hardenberg eo, Historisch Informatie Centrum
Personen:Derk te Rietstap, Pietertje te Rietstap, Ewout van der Horst, Kay-Leigh de Weerdt
Locatie:Wilhelminaplein 3A,, Hardenberg