MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Voorjaarslezing Emslandkampen door Pieter Albers uit Emmen

Fotoalbum

Ruim 60 bezoekers kwamen 20 april naar het LOC te Hardenberg om te luisteren en kijken naar het indrukwekkende verhaal over de 15 "vergeten" Duitse concentratiekampen langs de grens van Groningen en Drenthe. Al in 1933 werd door de Nazi's begonnen met de bouw van de eerste kampen, waar politieke tegenstanders van Hitler werden opgesloten, om te werken in het veen.  Vele duizenden kwamen hierbij om het leven. In de oorlog werd het aantal kampen uitgebreid tot 15, met ook Russenkampen. Pieter Albers heeft hierover een boek geschreven: "Gevangen in het veen".

Trefwoorden:Lezing, Emslandkampen, LOC, 2de Wereldoorlog, Grens, Gevangen, Boek, Veen, Die moorsoldaten
Personen:Pieter Albers, Kees Fielstra
Locatie:Hardenberg
Periode:20/4/2017
img_4189.jpg

Lezing Emslandkampen door Pieter Albers en Kees Fielstra

img_4209.jpg

Harry Hindriks doet het openingswoord

img_4017.jpg

Dhr. Pieter Albers en Kees Fielstra

img_4212.jpg

Dhr. Pieter Albers aan het woord over de kampen, waar politieke tegenstanders van Hitler en duizenden Russische krijgsgevangenen gevangen werden gezet. Hun lot was verschrikkelijk en ze stierven naamloos in het veen.

img_4021.jpg

Dhr. Pieter Albers

img_4224.jpg

Dhr. Kees Fielstra uit Apeldoorn vertelde over de executie van zijn vader en van 4 andere verzetslieden, enkele dagen voor het einde van de oorlog bij Leer net over de grens.

img_4214.jpg

Het lied "Wir sind die Moorsoldaten", welke gemaakt is voor een gezellige avond door de gevangenen. Over het lied werd verteld en men kon het ook beluisteren.

img_4014.jpg

De publieke belangstelling