MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel
Zoeken
Uitgebreid zoeken

GH00021: Huize 'Nieuw-Moerheim' aan de Moerheimstraat 80, in Dedemsvaart.

Foto
Historische Vereniging Hardenberg Fotocollectie
Identifier:NL-HdbHVH_GH00021
Datum document:1915
Omschrijving:Foto is gemaakt in 1915. Ansichtkaart; Huize 'Nieuw-Moerheim' aan de Moerheimstraat 80, in Dedemsvaart, vanaf 1935 Villa 'Lellingbo'.
Villa Lellingbo in Dedemsvaart, Woonhuis aan de Moerheimstraat 80, Dedemsvaart (gemeente Hardenberg, Overijssel), Bouwjaar: 1902, Architect: Karel Hakkert, (Rijksmonument nummer: 515821)
Villa Herenhuis 'Lellingbo', in 1902 in een eenvoudige Eclectische stijl gebouwd naar tekeningen van Karel Hakkert, in opdracht van Bonne Ruijs. Het huis staat ten oosten van de in 1888 door Bonne Ruijs opgerichte kwekerij Moerheim aan de Dedemsvaart. Achter het huis ligt een door Mien Ruijs ontworpen tuin; zij is de dochter van de opdrachtgever en heeft als tuinarchitecte grote bekendheid vervorven. Omschrijving Woonhuis over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt schilddak. De gevel wordt beëindigd door een overstekende gootlijst. Tussen de onder- en bovendorpels en ter halver hoogte van de vensters is de gevel opgesierd met natuurstenen banden. De gevelopeningen hebben een bovenlicht onder segmentboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen, waarbij de boogtrommel met een tegelmozaïek is ingevuld. Voorgevel (Z) met links een risalerend bouwdeel tussen lisenen dat bestaat uit een driezijdige erker, waarboven een balkon met een houten balustrade. In de erker zijn twee vensters en in het midden een deur geplaatst, op de verdieping bevindt zich een balkondeur. Boven dit geveldeel een dakkapel met gemetselde lisenen onder een uitkragende daklijst met houten bekroning en makelaar. In het rechter geveldeel een terugliggende entree met dubbele houten deuren voorzien van siersmeedwerk. Twee vensters op de begane grond en drie op de verdieping met onder de vensterbank een tegeltableau. Rechts van het pand is een serre aangebouwd onder een met leien gedekt afgeknot schilddak waarop een balkon met houten balustrade. De gevels van de serre bestaan uit grote glaspartijen in houten kozijnen. De zijgevels (O en W) hebben halverwege een liseen als afsluiting van de monumentale voorzijde van het pand en de uitkragende daklijst. De zijgevels en de achtergevel, met deur en diverse vensters, zijn aanzienlijk soberder vormgegeven. Waardering Woonhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde: - als belangrijk onderdeel van de nationaal bekende kwekerij Moerheim - vanwege het monumentale, in een eenvoudige Eclectische stijl vormgegeven bouwvolume met zorgvuldige detaillering - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de gaafheid van het exterieur.
(Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Onderwerp/trefwoord:Monumenten;, Ansichtkaarten;, Kwekerijen;, Woningen, Villa's, Landhuis
Locaties:Dedemsvaart
Bestandstype:Prentbriefkaart, Ansichtkaart
Fysieke bijzonderheid: digitaal
Brontype:Historische Vereniging Hardenberg Fotocollectie

Locatie op kaart