MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Gouwe Buurt Lutten

Groep

De meest westelijke buurtvereniging in Lutten, de Gouwe buurt, neemt u mee op een reis door haar verleden. Zowel beeldend als in geschrift vindt u op de website een virtuele reis door het verleden van alle woningen en haar bewoners. Begin vorige eeuw was dit gedeelte van Lutten aan de Dedemsvaart het centrum van het dorp. Het kanaal werd hier druk bevaren door binnenschippers die bij ‘Schrievers brugge’ afbogen richting De Krim. Er was veel middenstand o.a. de kruidenier en grutterswaren winkel van Bekman ALBINO, fietsenmaker Dijkstra, later garage Lägers, gebroeders van Dijk, Jaspers Electra, scheepswerf Prangsma en het eerste postkantoor werd in deze buurt gedreven.     

Monumenten
Een drietal panden in de buurt behoren tot Hardenbergs erfgoed beschreven in het fraaie naslagwerk 'Monumenten in de gemeente Hardenberg', van E. Wolbink en A.C.A. Pullen. Deze info is vrijgegeven door de bewoners en, met bronvermelding, gebruikt voor de site. Daarnaast zijn er een aantal interviews geweest met (oud) buurtbewoners wat een schat aan nieuwe feiten opleverde. Hierbij moet de naam van Judith Kaars Sijpesteijn-Gouwe genoemd worden. Als dochter van de naamsdrager van de buurt Dr. Gouwe, levert zij middels fraaie foto’s en verhalen op schrift een belangrijke bijdrage.  

Website
Op elke woningpagina vindt u de omschrijving van woning en haar bewoners aangevuld met foto’s. Daarnaast kreeg de werkgroep de beschikking over o.a. oude krantenartikelen van vroegere buurtbewoners, artikelen uit vakbladen en een doktersrekening uit 1931. Deze zijn in PDF files gezet en middels een link op de pagina van de betreffende woning te openen in een apart venster.

Zoeken
Uitgebreid zoeken

Gouwe Buurt Lutten

Gouwe Buurt Lutten