MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Oudste archieven uit omgeving Vollenhove terug in gemeentearchief

Nieuwsbericht

24/4/2012

De archieven van voor de Franse tijd uit het gebied van de voormalige gemeente Ambt Vollenhove zijn weer terug bij de gemeente. Deze historisch belangrijke archieven waren in de jaren negentig in bewaring gegeven aan het toenmalige Waterschap Vollenhove en waren tot voor kort onder beheer bij het Waterschap Reest en Wieden.

Het gemeentearchief Steenwijkerland streeft er naar om belangrijke archieven voor de geschiedenis van de gemeente voor zijn collectie te verwerven. Het was daarom vanzelfsprekend dat deze eigen archieven van de gemeente ook in het gemeentearchief worden ondergebracht.

De historisch waardevolle archieven stammen uit de periode 1600-1811 en hebben betrekking hebben op het platteland rond Vollenhove en Blokzijl. Ze zijn daarom belangrijk voor de vroege geschiedenis van dat gebied. Ze zijn ook uniek omdat er uit die tijd maar weinig dorpsarchieven bestaan.

De toegang op deze archieven wordt op dit moment gedigitaliseerd. Begin mei 2012 zullen ze op de website van het gemeentearchief raadpleegbaar zijn. Geïnteresseerden kunnen vanaf dat moment in de studieruimte van het gemeentearchief onderzoek doen in de archieven zelf.

Locatie:Steenwijkerland gemeente