MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Wonen in een Boeyinga uit 1935 in Almelo

Verhaal

Wonen in een Boeyinga uit 1935 in Almelo

In het Haarlems Dagblad van december 2007 las ik een artikel over de mogelijke sloop van de Zuid-Oosterkerk in Haarlem. Deze kerk wordt mogelijk afgebroken om plaats te maken voor de bouw van 26 appartementen en een zorgcentrum. Inmiddels heeft de Haarlemse gemeenteraad de verantwoordelijke wethouder opgeroepen alles op alles te zetten om de kerk te behouden.

In het zelfde artikel wordt lovend gesproken over de Noorderkerk te Almelo aan de Vissedijk. Dit kerkgebouw is onlangs gerestaureerd en in het gebouw is plaats voor een viertal mooie appartementen. Het Haarlems Dagblad komt nu met het initiatief om ook de Zuid-Oosterkerk te behouden en voor bewoning geschikt te maken.

Boeyinga

De gelijkenis tussen beide kerkgebouwen is ook opvallend. Het Almelose exemplaar oogt als het grotere broertje van de Haarlemse Zuid-Oosterkerk. En die ‘familieband’ blijkt er ook te zijn! Beide kerkgebouwen zijn in 1935 gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse gereformeerde architect Berend Tobia Boeyinga (1886-1969). Boeyinga begon zijn carrière als gemeentearchitect bij de Gemeente Amsterdam. In deze hoedanigheid ontwierp hij de tuindorpen Oostzaan en Nieuwendam.

Vanaf 1926 vestigde hij zich als zelfstandig architect. Een van zijn eerste opdrachten was de 1927 gebouwde Koningkerk te Haarlem. Een ander bekend ontwerp van deze bekende architect is het laboratorium van de Vrije Universiteit te Amsterdam aan de Lairessestraat (1931). Zijn vernieuwende ontwerpen vielen in de smaak in gereformeerde kring. Als zoon van een gereformeerd predikant stond Boeyinga hier ook goed bekend. Uiteindelijk werd de bouw van kerken zijn specialisme. In Utrecht richtte hij in 1938 het Instituut voor Religieuze en Kerkelijke Kunst op. Na de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij enkele omvangrijke restauraties. Een voorbeeld hiervan is de Eusebiuskerk te Arnhem. In Almelo kunnen we trots zijn dat we tot op heden een Boeyinga mogen bewonderen.

Trefwoorden:Noorderkerk, Kerk
Personen:Berend Tobia Boeyinga
Periode:1926-2017
Locatie:Almelo