MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

De Gouden Eeuw

Verhaal

In eerdere afleveringen hebben we aandacht besteed aan de historie van een aantal karakteristieke Almelose horecagelegenheden en hotels. Onze aandacht is nog niet naar het bekende Hotel De Gouden Leeuw uitgegaan. Dit imposante hotel bevond zich op de hoek Grotestraat / Doelenstraat. 

De eerste vermelding in de gemeentelijke archieven dateert uit 1905. Op 6 maart 1905 diende P.C.G. Breijder een zogenaamde logementvergunning bij de Gemeente Stad Almelo in. Tevens vroeg Breijder toestemming voor de verkoop van sterke drank aan de ‘logeergasten.’
De gevraagde vergunning werd op 11 april 1905 verleend. In de vergunning werd bepaald dat sterke drank alleen in de entreezaal, de schrijfzaal, kleine eetzaal en de grote eetzaal geserveerd mocht worden.
Naast de heer P.C.G. Breijder waren de vaste bewoners van de Gouden Leeuw in 1905 M. Breijder (koopman), J. Theelen (oberkellner), M. Geuttsen van Baerskamp (chef kok), J.
Demmer (kellner), R. Haarhuis (keukenmeid), M. Brokkelman (kamermeisje), F. Heupink (kamermeisje) wn D. Scholten (kindermeisje).
Op 23 maart 1908 diende eigenaar Breijder een aanvraag in voor de verbouw van zijn hotel. De verbouw werd uitgevoerd door de Almelose architect J. Wolff. In oktober van dat jaar werd het vernieuwde hotel in gebruik genomen. In feite kwam de verbouw neer op de sloop van het oude hotel en de bouw van een nieuw pand zoals wij dat nu nog kennen.
In 1928 werd door de nieuwe eigenaar G. Renkers een bergplaats aan de achterzijde van het hotel gebouwd. In 1955 werd er in opdracht van de Amstelbrouwerij een grote feestzaal op de begane grond gebouwd. Op de twee bovenverdiepingen werd het aantal hotelkamers uitgebreid. Ten behoeve van deze uitbreiding werden de mooie ronde raampartijen aan de buitenkant vervangen door vierkante ramen.
Op 1 januari 1964 sloot Hotel de Gouden Leeuw haar deuren. Begin juni van dat jaar opende ARVA sport haar deuren in het voormalige hotel. Bij de verbouwing ten behoeve van de ARVA verdween het karakteristieke balkoon aan de voorzijde van het pand.
In de zomer van 1971 opende de N.V. Resink Woninginrichting haar deuren in de Gouden Leeuw.
Rond het jaar 2000 werd De Gouden Leeuw tot appartementen verbouwd.

Trefwoorden:Hotel De Gouden Leeuw, Amstelbrouwerij, Feestzaal
Personen:P.C.G. Breijder, M. Breijder, J. Theelen, M. Geuttsen Van Baerskamp, J. Demmer, R. Haarhuis, M. Brokkelman, F. Heupink, D. Scholten, G. Renkers
Periode:1905-1964
Locatie:Almelo