MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biribi - discotheek in de Holtjesstraat in Almelo

Verhaal

In een eerdere aflevering vertelden we de anekdotes van jongerencentrum Hob Nob. Dit was het eerste echte moderne uitgaanscentrum voor jongeren in Almelo. Vanaf begin jaren zeventig kwam er Biribi aan de Holtjesstraat 23. Het was de eerste echte Discotheek!

Het pand van Biribi is aan de Holtjesstraat 23 werd waarschijnlijk rond 1900 gebouwd. De oudste vermelding dateert uit 1914. In dat jaar verbouwde G Scheffer het pand. Vanaf de jaren twintig runde Scheffer in het pand aan de Holtjesstraat de eerste Almelose elektrische wasserij en strijkinrichting.
De wasserij en strijkerij van Scheffer hield begin jaren zeventig op te bestaan. Vanaf 2 mei 1975 werd het een levendige boel in de, toen nog, mooie Holtjesstraat. De heer Jansen opende toen in het pand nummer 23 discotheek Biribi. Als (mede) ondernemers traden de heren Hubers, Ling en Zandhuis op. 
Bibibi bestond uit maar liefst vier bars. De laatste bar achter in het pand was toegankelijk door middel van een smalle doorgang. In die doorgang bevond zich een klein podiumpje. Hier traden in de weekeinden bandjes op. Een bekende was de groep Lucifer met de hit ‘House for sale.’ Met het optreden van deze en andere bekende bands, werd Biribi de grootste discotheek van Almelo. Eind jaren zeventig werd Biribi uitgebreid met een grote danszaal, omdat het podium door de grote toeloop van jongeren te klein was geworden.
Voormalig bezoeker Klifman vertelt dat iedere zaterdag avond de Holtjesstraat bezaaid was met fietsen en brommers van het merk Zundapp, Puch, Tomos en Kreidler. Conform de mode van de jaren zeventig waren alle brommers voorzien van hoge sturen. Menig brommer was door een handige knutselaar flink opgevoerd.
In tegenstelling tot de huidige tijd sloot Biribi haar deuren al om 2 uur. Daarna werd er een broodje shoarma gegeten in de naastgelegen shoarmazaak Bethlehem. De echte doorzakkers konden dan nog terecht in het Botervat aan de Grotestraat en Kingsclub aan de Kerkstraat.
Vanaf midden jaren tachtig liep de belangstelling terug omdat de jeugd toen naar Saloon in de Molenstraat trok. Om de zaak nieuw leven in te blazen werd Biribi uitgebreid en veranderde de naam in Manhattan en Starlight.
Begin jaren negentig sloot de Poort van Kleef aan de nabijgelegen Bornerbroeksestraat. Door de sluiting moest het hierin gevestigde poppodium Sub Rosa een nieuw onderkomen zoeken. Zij vond dit in het pand aan de Holtjesstraat 23 waar voorheen Biribi, Manhattan en Starlight gevestigd waren.
In 2001 werd het pand nummer 23 gesloopt. Op deze plek staat nu appartementencomplex Oxford

Trefwoorden:Biribi, Discotheek, Holtjesstraat, Almelose elektrische wasserij en strijkinrichting
Personen:G. Scheffer, Hubers, Ling, Zandhuis
Periode:1900-2001
Locatie:Almelo
4 annotaties

Annotaties

in het linkergedeelte van starlight zat daarna een hele grote cofeeshop genaamd eightball, de dansvloer waar ik naar de meisjes keek in de jaren ''80 was nog aanwezig. Soms trad daar een band op of werd er gedanst op muziek. rechtsdaarnaast zat sub-rosa. De smalle doorgang was dichtgemaakt. Toen ik het pand in 1995 schilderde lag het hoofd van het vrijheidsbeeld (van manhattan) nog op het dak. dat hangt inmiddels in mijn huis...
Algemeen door Fred op 26 apr 2018 om 06:30:45

Euh, dit behoeft dacht ik enige correctie. Ik ben nu 53 en rond m’n 17-20jr was ik vaste gast bij Manhattan. Enkele panden naar rechts was Biribi. Daar was toen al bijna niemand meer te bekennen op het laatst. Voor zover ik het me kan herinneren gingen daar de ‘iets ouderen’ naartoe. Soms gingen we even aan de wandel en liepen we er even naar binnen. Later werd Manhattan Starlight. Het was dus NIET één discotheek. Manhattan van dhr.Ling was geweldig. Ik heb mijn echtgenoot daar ontmoet. Geweldig toch?!
Algemeen door Mirjam op 09 dec 2017 om 01:02:16

Manhattan was in de jaren ‘80:’90 ook de thuishaven van de Almelose Disco/Funk formatie SAGITTA waar we tegelmatig optredens verzorgden. Mooie tijden beleefd. Gasten kwamen van heinde en ver naar Almelo voor een bezoekje aan deze, voor die tijd, supermoderne American Disco. SAGITTA leden waren destijds: Dick Hatumena - zang/sax Louisa Hatumena - zang Ilse Portier - zang Roy Portier - bas Ray Agerbeek - gitaar Roelie van Lingen - keys Arthur Schwartze - drums
Algemeen door Ray op 07 dec 2017 om 23:17:01

Het was een geweldige mooie tijd....wij kwamen er speciaal voor uit het hoge noorden vandaar uit tufden wij voort in de simca 1000 naar Arnhem. Vooral optredens op de zaterdagavond!!! Dat ik nu hier mijn reactie geef zegt voldoende... Het is blijven '' hangen '' in mijn geheugen omdat het ontzettend leuk en gezellig was!! Ben nu inmiddels 60
Algemeen door Ron Noppers op 07 apr 2019 om 06:21:12

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.