MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Biribi - discotheek in de Holtjesstraat in Almelo

Verhaal

Biribi - discotheek in de Holtjesstraat in Almelo

In een eerdere aflevering vertelden we de anekdotes van jongerencentrum Hob Nob. Dit was het eerste echte moderne uitgaanscentrum voor jongeren in Almelo. Vanaf begin jaren zeventig kwam er Biribi aan de Holtjesstraat 23. Het was de eerste echte Discotheek!

Het pand van Biribi is aan de Holtjesstraat 23 werd waarschijnlijk rond 1900 gebouwd. De oudste vermelding dateert uit 1914. In dat jaar verbouwde G Scheffer het pand. Vanaf de jaren twintig runde Scheffer in het pand aan de Holtjesstraat de eerste Almelose elektrische wasserij en strijkinrichting.
De wasserij en strijkerij van Scheffer hield begin jaren zeventig op te bestaan. Vanaf 2 mei 1975 werd het een levendige boel in de, toen nog, mooie Holtjesstraat. De heer Jansen opende toen in het pand nummer 23 discotheek Biribi. Als (mede) ondernemers traden de heren Hubers, Ling en Zandhuis op. 
Bibibi bestond uit maar liefst vier bars. De laatste bar achter in het pand was toegankelijk door middel van een smalle doorgang. In die doorgang bevond zich een klein podiumpje. Hier traden in de weekeinden bandjes op. Een bekende was de groep Lucifer met de hit ‘House for sale.’ Met het optreden van deze en andere bekende bands, werd Biribi de grootste discotheek van Almelo. Eind jaren zeventig werd Biribi uitgebreid met een grote danszaal, omdat het podium door de grote toeloop van jongeren te klein was geworden.
Voormalig bezoeker Klifman vertelt dat iedere zaterdag avond de Holtjesstraat bezaaid was met fietsen en brommers van het merk Zundapp, Puch, Tomos en Kreidler. Conform de mode van de jaren zeventig waren alle brommers voorzien van hoge sturen. Menig brommer was door een handige knutselaar flink opgevoerd.
In tegenstelling tot de huidige tijd sloot Biribi haar deuren al om 2 uur. Daarna werd er een broodje shoarma gegeten in de naastgelegen shoarmazaak Bethlehem. De echte doorzakkers konden dan nog terecht in het Botervat aan de Grotestraat en Kingsclub aan de Kerkstraat.
Vanaf midden jaren tachtig liep de belangstelling terug omdat de jeugd toen naar Saloon in de Molenstraat trok. Om de zaak nieuw leven in te blazen werd Biribi uitgebreid en veranderde de naam in Manhattan en Starlight.
Begin jaren negentig sloot de Poort van Kleef aan de nabijgelegen Bornerbroeksestraat. Door de sluiting moest het hierin gevestigde poppodium Sub Rosa een nieuw onderkomen zoeken. Zij vond dit in het pand aan de Holtjesstraat 23 waar voorheen Biribi, Manhattan en Starlight gevestigd waren.
In 2001 werd het pand nummer 23 gesloopt. Op deze plek staat nu appartementencomplex Oxford

Trefwoorden:Biribi, Discotheek, Holtjesstraat, Almelose elektrische wasserij en strijkinrichting
Personen:G. Scheffer, Hubers, Ling, Zandhuis
Periode:1900-2001
Locatie:Almelo