image/svg+xml

Markt

Markt

Omschrijving:Kantongerecht Marktplein
Marktplein. Marktoverzicht. Het kantongerecht aan het Marktplein, gezien in de richting van de T-splitsing van de Grotestraat, ter hoogte van het raadhuis aan de Grotestraat 80.

Geschiedenis pand
Beursgebouw
1866. Oorspronkelijk was het een beursgebouw ten behoeve van de graanbeurs, die opgericht werd in 1866. Zowel voor de inrichting destijds van het postkantoor, als die voor het telegraafkantoor wordt in een adem ook het jaar 1875 genoemd.

Postkantoor
1869. Er werd een postkantoor ingericht in het beursgebouw.

Telegraafkantoor
1886. In het beursgebouw werd tevens een telegraafkantoor ingericht.

Verhuizing postkantoor
1901. In dit jaar werd het pand aan de Grotestraat 124 (oude nummering 145) aangekocht, t.w. de stadsvilla van de heer Salomonson. Het postkantoor verhuisde naar deze nieuwe locatie, dat postkantoor bleef tot 1961. Later in de tijd werd de stadsvilla afgebroken. Het postkantoor verhuisde opnieuw: nu naar de Hofstraat 35.

Kantongerecht
1902. Na de verhuizing van het postkantoor vestigde zich het kantongerecht op deze locatie. Dit duurde tot de begin jaren zestig toen het pand werd afgebroken, na de sanering van alle winkeliers aan de Oude Markt. Op de plaats van het kantongerecht kwam de nieuwbouw van Vroom en Dreesmann (V&D) aan de Oude Markt 1. Het kantongerecht vestigde zich aan de Wierdensestraat 6.

Kiosk
Rechts op de voorgrond staat de kiosk van de heer Lucassen.

Winkeliers Oude Markt
Oude Markt. Voorbij het kantongerecht bevinden zich de oorspronkelijke winkeliers aan de Oude Markt.

Hotel van Ouds de Prins
Oude Markt. Tegenover het kantongerecht, links buiten beeld, staat hotel Van Ouds de Prins aan de (Oude) Markt. Helaas werd het hotel in de Tweede Wereldoorlog verwoest.
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Auteur:Historische kring
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Grotestraat
Almelo, Marktplein
Almelo, Oude Markt
Identifier:NL-AmlHA_530_01_453
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.