MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

De Lentheschool in de buurschap Lenthe bij Dalfsen

Fotoalbum

De Lentheschool in de buurschap Lenthe bij Dalfsen

De  Openbare  'Lentheschool' is genoemd naar de buurschap Lenthe.

klas_lentheschool.jpg

Lentheschool - Hier zien we een klas met onder meer 'meester' Kampen.Kampen is bij ons wel bekend maar wie kent Harm Kampen? Harm Kampen - geheel rechts op de foto - was 'meester' aan de Lentheschool. Oorspronkelijk kwam hij uit Oude Pekela. Zijn eerste echtgenoot was Annechien Bowscher en die overleed op 14 februari 1912 in de leeftijd van 42 jaar. 'Meester' Kampen hertrouwde op 8 oktober 1913 met Johanna Jonkman. Johanna was de dochter van Albert Jonkman en Aaltje Bonsing. Harm Kampen overleed op 6 april 1945 op 69 jarige leeftijd. Albert Jonkman was ook de vader van Opoe Jansje Jonkman, de moeder van Evert Johannes Jonkman. Ook was er een Albert Jonkman - de voormalige wethouder van de Gemeente Heino - en die was getrouwd met Gerritje Jonkman, de zus van genoemde Evert. Neef en nicht dat was vroeger heel gewoon. Snapt U het nog?

lentheschool.jpg

Lentheschool - In 1853 werd het kleine en vervallen schooltje aan de Bolderbrug vervangen door een nieuw 'schoolgebouw' aan de Moezenbelt. Het zou wat centraler liggen. Niet iedereen was daarom blij met deze verplaatsing der school! Voor o.a. de familie Lubbers was het in ieder geval een hele 'wandeling' naar hun nieuwe school. Want men ging lopend naar school over onverharde wegen. Anno 2011 is dat echt niet voor te stellen.Derkje Lubbers staat op de eerst geplaatste foto naast 'meester' Kampen.

meesterswoning_bij_de_lentheschool.jpg

Meesterwoning bij de Lentheschool.

lentheschool_en_meesterwoning_gebouwd_in_1854.jpg

Lentheschool en Meesterswoning, gebouwd in 1854.

lentheschool_in_1910.jpg

Lentheschool in 1910.

openbare_lagere_school_lenthe_1.jpg

Lentheschool uit welk jaar?

ol_school_en_meesterswoning_lenthe.jpg

OL School en Meesterswoning. Foto uit 1990.

foto_uit_1990._gemeentelijk_monument_uit_ong._1850.jpg

Foto uit 1990. Gemeentelijk monument uit ongeveer 1850.