MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Wet ie ’t nog? Leer de kids dialect met ’t Praothuus Memory

Nieuwsbericht

Wet ie ’t nog? Leer de kids dialect met ’t Praothuus Memory

16/9/2018

Dialectwoorden
Nösterig, Boekpiene, Alderbastend en Onbezoesd. Zo maar een paar kaartjes uit het leerzame Praothuus Memory. Na het succes van ’t Praothuus Kwartet van de voorgaande jaren hebben uitgeverij Achterhoek Nieuws en Studio ToonWorkz besloten een hagelnieuwe memory uit te brengen. In samenwerking met de IJsselacademie is daar bovendien een lesbrief bij gemaakt.

Spelenderwijs dialect leren
De dieren uit de strip figureren in het ’t Praothuus Memory met de illustere titel ‘Wet ie ’t nog?’ Op de ene helft van de kaarten prijken prachtige dialect woorden, op de andere de Nederlandse betekenis. Zo leren kinderen spelenderwijs allerlei Achterhoekse woorden. In de bijbehorende lesbrief spelen kinderen verschillende spelletjes met deze kaartjes, waarbij ze door middel van uitbeelden, omschrijven en het klassieke memory zichzelf en anderen wegwijs maken in deze dialectwoorden en -uitdrukkingen. 

't Praothuus 
Wekelijks verschijnt de strip ’t Praothuus in de veertien plaatselijke kranten van Achterhoek Nieuws. Het Praothuus is een typisch Achterhoekse café waarin de dieren uit het bos hun commentaar geven op de actuele gebeurtenissen. In de strip wordt bovendien in het dialect gesproken. De figuren uit deze strip figureren dus ook in 't Praothuus Memory. 

Bestellen?
Het spel is uitgevoerd in een luxe doosje met maar liefst 72 kaartjes met thema’s als Bijnamen (Krietkonte), Superlatieven (Vernemstig) en familie & Vrienden (Oldeleu). Daar ben je in de les wel efkes zoet mee. Het memory-spel ‘Wet ie ’t nog’ is voor € 14,95 (excl. verzendkosten) te bestellen bij Achterhoek Nieuws: tel. 0544-801020 of mail naar verkoop@achterhoeknieuws.nl. Voor meer informatie zie: https://achterhoeknieuws.nl/nieuws/t-praothuus-memoryspel-wet-ie-t-nog. De bijbehorende lesbrief is hier te downloaden. 

 

 

Trefwoorden:Achterhoek, Memory, Educatie, Educatie.mijnstadmijndorp.nl