image/svg+xml

Biografie - The Spiders (1965) - Hengelo

Verhaal

Biografie - The Spiders (1965) - Hengelo

Plaatje bij verhaal: NL-EsOKThenfo00268.jpg

Biografie - The Spiders (1965) - Hengelo

In 1965 is de beatmuziek op zijn hoogtepunt. Berndt Schot en Adriaan de Graaf zijn klasgenoten op de Bataafse Kamp HBS in Hengelo. Ze genieten met volle teugen van de beatmuziek in de vele clubs in Hengelo en vatten het idee op om ook een band te beginnen. Het lijkt hen een fantastische wereld met veel vrienden en veel chicks om hen heen. Probleem is echter dat ze geen van beiden een instrument bespelen. Toch wordt het idee uitgewerkt.

Karl Schot, de tweelingbroer van Berndt, heeft een Höfner gitaar en speelt al solo/rhythm met een paar andere jongens.  Hij wordt overgehaald om bij het nieuwe bandje te komen. Ondertussen heeft Adriaan zijn ouders zo ver gekregen dat hij een drumstel kan kopen en hij gaat fanatiek oefenen. Op het gymnasium van de Bataafse Kamp zit Jan Prakken, een voormalig HSV schoolmaatje van Adriaan en die speelt sologitaar. En hij heeft wel oren naar een bandje. Bovendien heeft hij een (10 Watt) versterkertje met een door een lokale timmerman  hand-gebouwde speakerbox. Jan kent op zijn beurt Rob van den Bovenkamp, die eveneens op het gymnasium zit en ook wel oren naar een bandje heeft. Rob speelt samen met Jan gitaar, maar een derde gitarist is te veel van het goede. Een orgeltje, dat zou een mooie aanvulling zijn op de al in de band aanwezige instrumenten en gelukkig weet Rob zijn ouders zo gek te krijgen dat ze voor hem een Philicorda aanschaffen. Een andere vriend van Jan is Jacob Jan Kamminga.

The Spiders met Rob van de Bovenkamp, Karl Schot, Jacob Jan Kamminga,
Berndt Schot, Adriaan de Graaf en Jan Prakken
.

 

Die speelt wat piano maar die kan ook zingen. Jacob Jan wordt dus tot zanger gebombardeerd. De samenstelling van de band is nu nagenoeg compleet. Het instrument dat ze nog missen is een basgitaar. Berndt heeft geen keus en beslist om dat dan maar zelf te gaan doen. Hij koopt een tweedehands Höfner Beatles Bas (vioolbas waar Paul McCartney op speelt). Hij besluit om niet te gaan lessen en wordt autodidact. Het zestal repeteert aanvankelijk in de woonkamer van de familie van den Bovenkamp maar wat later worden de repetities verhuisd naar een kamer op de bovenverdieping van de familie de Graaf die een vrijstaand huis bewoont aan de Grundellaan in Hengelo. Ze mogen daar ongestoord hun gang gaan.

The Spiders Oefenen in de huiskamer.

 

We zijn in de laatste maanden van 1965. Jacob-Jan speelt hockey en de vereniging houdt een feestavond. De club vraagt de band of ze dan willen spelen en dat willen ze wel. Maar de band heeft nog geen naam. De hitparade wordt erbij gehaald. Daar blijkt nogal wat gedierte in te staan zoals The Beatles, The Turtles, The Crickets, The Monkees, The Byrds en The Animals zelf natuurlijk. Er wordt een naam bedacht, The Snakes, maar de bandleden vinden dit dier toch te gevaarlijk. Iets minder gevaarlijk zijn spinnen met als gevolg de geboorte van hun naam; The Spiders.

Het optreden bij de hockeyclub verloopt met succes. Al gauw wordt de band weer gevraagd. Nu door een vrouwelijke fan. Zij wil haar verjaardag bij haar thuis houden in Delden en vraagt de band om dan te spelen. Er worden vooral nummers gespeeld van Them, The Rolling Stones en van The Kinks. Onder het enthousiaste publiek bevindt zich iemand die in Delden een nieuwe club wil beginnen. Op 4 september start zijn club de ‘Top Twenty Club’ in zaal Drieze in Delden en The Spiders zijn de eerste act in deze club.

Poster Top Twenty Club - zaal Drieze, Delden.


De zanger, Jacob Jan, heeft de band inmiddels verlaten omdat zijn schoolresultaten zodanig zijn dat hij van zijn ouders niet meer mee mag doen. Zijn vervanger is dan Bert Valkeman, ook afkomstig van de Bataafse Kamp. De bandleden hebben allen hun eigen instrumenten. Het 10 Watt versterkertje met hand-gebouwde speaker-box heeft het veld moeten ruimen voor een Farfisa gitaarversterker. Daarnaast hebben de Spiders een Dynacord versterker met zelfgebouwde boxen. Overige apparatuur zoals de zanginstallatie en verdere benodigdheden worden gehuurd bij  de firma Huigens.Er komen veel meer optredens, veelal in het Hengelose clubcircuit. In de Dieselstraat bij de Chr. Jongeren Vereniging, in het jeugdgebouw in de Helmersstraat, en vooral in het gebouw van de Hervormde kerk aan de Wielewaalstraat ‘de Ark’. Daar zijn zeker een keer of 20 optredens geweest.

The Spiders De Ark in Hengelo.


Bij ‘de Ark‘ zijn ze de huisband en de overvolle avonden daar worden door de bandleden als hoogtepunten gezien. Deze zaal wordt ook regelmatig gehuurd door scholen voor hun feestavonden en omdat The Spiders bekend zijn, wordt er veel gespeeld op die avonden. In het voorjaar van 1966 moet Bert Valkeman stoppen. Zijn resultaten op school zijn dermate dat hij school moet laten vóórgaan. Zijn vervanger is Hans Kok (latere wethouder van de gemeente Hengelo en burgemeester van de gemeente Hof van Twente)

The Spiders  met Hans Kok.


Na ongeveer een jaar komt Bert in 1967 weer terug in de band. In het jaar 1967 komt er een nieuwe muziekstroming op, de soul. Otis Redding, Wilson Pickett, Sam and Dave zijn met deze muziek succesvol. De band besluit die muziek naast de bekende Stones en Them nummers te gaan spelen. Met die muziek heb je blazers nodig en Jan Beltman op trombone en Jan Hoekstra op trompet versterken de groep. Ze zijn dan een 8-mans band. Eind 1967 vormt de school dan wederom een probleem, nu moet Adriaan verstek laten gaan vanwege het h.b.s. eindexamen. Zanger Bert kan ook wel drummen en wordt zanger/drummer.

The Spiders in The Cavern met zanger Bert als drummer 1-1-67


Niet voor lang, want zijn broer Wim Valkeman neemt dat weer van hem over. Omdat Adriaan niet meer meedoet, kunnen ze bij hem niet meer oefenen en doen ze dat een tijdje bij bandleden thuis,

The Spiders in The Cavern 1-1-67


maar uiteindelijk kunnen ze terecht in de garage van Jan Beltman. In dezelfde tijd wordt Herbert Spier hun manager. Hij zorgt voor optredens verder weg in de regio zoals in de Achterhoek. Herbert regelt een busje voor het vervoer en rijdt zelf. De band kan in alle rust naar een optreden. Herbert heeft in Hengelo zijn eigen club, de Koala Beat Club in Hotel Deters, waar daarvoor de Easy-Beat Club gevestigd is. The Spiders treden daar uiteraard ook een paar keer op. In de loop van 1968 verlaat Jan Hoekstra de groep en wordt vervangen door Harry Schwankhuizen.

The Spiders in 1968 met Bert Valkeman, Karl Schot, Rob van de Bovenkamp,
Adriaan de Graaf, Jan Beltman, Harry Schwankhuizen, Jan Prakken, Berndt Schot


In het jaar daarna wordt het moeilijker de band bij elkaar te houden. Studeren en militaire dienst worden een probleem met de optredens. Uiteindelijk speelt de band voor het laatst in februari 1970 tijdens een schoolfeest van de Grundel in hun dependance op de Woolder Es in Hengelo. Door genoemde problemen stopt de band daarna definitief.

Maar…  dat is niet helemaal waar. In 2015 vindt in Hengelo voor het eerst het festival Hengelo 60’s Revival plaats in Metropool. Eén van de organisatoren kent de jongens nog uit de jaren 60 van de Bataafse Kamp en zoekt hen op. Het blijkt dat de bandleden van het eerste uur nog steeds contact met elkaar hebben. Ze worden gevraagd of het mogelijk is om na al die jaren de draad weer op te pakken. Ze besluiten dat te gaan doen. Er wordt een flink aantal keren op verschillende plaatsen in het land gerepeteerd. 

The Spiders in 2015 met Karl Schot, Jan Prakken, Berndt Schot,
Adriaan de Graaf, Rob van de Bovenkamp, Bert Valkeman en Wim Valkeman.


Het optreden wordt een succesvolle reünie. Veel Hengeloërs hebben in de jaren 60 van The Spiders genoten en doen dat nu weer met de nummers van The Stones, Them en The Kinks.


N.b. Vrijwel alle bandleden zijn in Groningen gaan studeren. Berndt, Karl en Rob hebben daar gedurende hun studietijd het trio Second Spider Stringband  gevormd. Rob is later verhuisd naar Zeeland en heeft enige tijd in topveertig-bands gespeeld en hij heeft studiowerk gedaan en voor muzikanten opnames ingespeeld. Jan Prakken speelt in het eerste decennium van 2000  een aantal jaren  in de Jan Prakken Band, een groep die voornamelijk uit apothekers heeft bestaan.

 

Bandleden door de jaren heen.


Live opnames van The Spiders opgenomen in de zestigerjaren.

Call my name  - Them
Half As Much  - Them
I'm Gonna Dress In Black  - Them
Let Me Down Easy - Them
Oh Honey - Pretty Things
Sad Old Eyes - Them


Verantwoording:
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Berndt Schot (voormalig bandlid van The Spiders), door Pel Kotkamp, op 29 april 2016.

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl

 

 

Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)
Trefwoorden:The Spiders(1965), Popmuziek Hengelo, Popmuziek Twente, Popmuziek
Personen:Jan Beltman, Rob Van De Bovenkamp, Adriaan De Graaf, Jan Hoekstra, Jacob-Jan Kamminga, Hans Kok, Jan Prakken, Karl Schot, Berndt Schot, Harry Schwankhuizen, Bert Valkeman, Wim Valkeman
Periode:1/7/1965-1/7/1969
Locatie:Hengelo

Reacties

Leuk om naar jullie muziek te luisteren....de spontaniteit die er in zit...
Algemeen door anoniem op 10 Nov 2018 om 08:34:27

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.