image/svg+xml

Fedor van Kregten, kunstschilder uit Wierden

Verhaal

Fedor van Kregten, kunstschilder uit Wierden

  • Geplaatst door
Plaatje bij verhaal: 56_kregten_1.jpg

Fedor van Kregten werd geboren op 16 januari 1871 in het plaatsje Diever. Zijn eigenlijke naam was Johannes Aurelius Richard Fedor van Kregten. Zijn vader heette Hermanus Jacobus van Kregten, geboren  op 31 juli 1847 te Amsterdam. Zijn moeder was Anna Jufina Rienks die op 8 augustus 1845 te Hoogeveen geboren werd. Ze hadden acht kinderen, waarvan Fedor de oudste was. Hij kwam op 1 oktober 1884 met zijn ouders van het mooie Opsterland naar het kleine plaatsje Wierden. Zijn vader was hoofd van de openbare lagere school (bovenmeester) in het buurtschap Notter. Daar is ook de ‘van Kregtenweg’ te vinden. De school van Van Kregten stond bekend om haar hoge leerpeil.

Stijl en levenswijze

Fedor van Kregten: een man van grote gestalte met fijne handen en een gevoelige stem. Voortbouwende op de beste tradities van de Haagse school heeft hij met een persoonlijke stijl en eigen kleur veel succes geoogst. Vele mensen hebben of zoeken nog steeds schilderijen van hem. Ook werden hem vele opdrachten gegeven om werken te maken. Hierdoor zijn in de loop der tijden zeer vele schilderijen in binnen- en buitenlandse particuliere collecties terecht gekomen. In de tijden van de 30-er jaren, dus de crisisjaren – voor de laatste wereldoorlog – was het ook moeilijk voor kunstenaars. In deze tijd leefde ook Fedor van Kregten een teruggetrokken bestaan. Hij schilderde reeds lang 'met de rug naar het publiek gekeerd'. Het succes, de belangstelling, interesseerden hem niet. Ook de moderne schilderkunst zoals expressionisme deden hem niets en het zakendoen ontbrak hem eveneens.

’n Viertal perioden in Fedors leven:

Gerekend naar de tijd  kon men het schildersleven van Fedor in een viertal perioden opdelen.

1. Te beginnen bij ± 1890 tot 1905. Dit was zijn Overijsselse en Drentse periode. In die tijd schilderde hij veel landschappen met dieren. Zijn liefde en voorkeur gingen uit naar koeien. Vaak aan een sloot- of waterkant geschilderd. Soms ook schilderde hij een boer die koeien aan het melken was. Daarnaast beheerste hij de kunst om in zeer fijne vormen een schaapskudde te schilderen. Ook in die zelfde periode schilderde hij veel portretten van zijn familie.

2. De tweede periode dateerde van ± 1906 tot 1926. Dit werd ook wel zijn Haagse periode genoemd. In deze tijd schilderde hij vele Hollandse landschappen en duinlandschappen. Was in de eerste periode de nadruk gelegd op het schilderen van dieren met daarbij het landschap, zo is ’t in deze periode omgekeerd gegaan. Hoofdzaak waren de landschappen met daarin enkele dieren o.a. geiten en ook kalveren.

3. De derde periode is rond 1926. In dit jaar maakte hij een reis naar Spanje en Marokko. Uit die tijd stammen vele schilderijen die negers, kamelen en stadsgezichten laten zien. Op meesterlijke wijze wist hij de felle zon en schaduwplekken op het doek weer te geven.

4. De vierde en laatste periode is die van 1926 tot zijn dood. Eenzaamheid, gelatenheid en verdroomdheid gingen in het werk overheersen. In grijze en okerkleurige vlakken werden schilderijen opgebouwd. Ook de onderwerpen namen andere vormen aan. Hij schilderde in zijn vroegere perioden normale dieren, in deze laatste periode  is een triestige stemming over het vergankelijke in de onderwerpen te zien.

De grootste expositie ooit met ruim 200 schilderijen en vele schetsen werd in 2009 te Wierden gehouden. Hij stierf op 8 augustus 1937 in den Haag, zonder iets na te laten behalve zijn vele schilderijen en schetsen.

Klik hier voor meer informatie.

*Dit artikel is ooit geschreven voor de - uiteindelijk niet-gepubliceerde - Canon van Wierden

Auteur:A.W. van Wulfften Palthe
Trefwoorden:Kunstschilder, Canon van Wierden, Overijssel verbeeld
Personen:Fedor Van Kregten
Periode:1871-1937
Locatie:Notter
Thema's:Overijssel verbeeld

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.