image/svg+xml

Biografie - Enigmatic - Hengelo

Verhaal

Biografie - Enigmatic - Hengelo

Plaatje bij verhaal: nl-esokthenfo00143.jpg

Henri Wendels komt vervroegd uit dienst en in 1967 wordt Henri door Henk Webbink gevraagd om in een nieuwe band te komen zingen. Hierin zitten; Rudy van Dünge Bille -  basgitaar, Arthur Dinger – sologitaar, Henk Webbink – drums, Henri Wendels – zang, Herman Mensink – toetsen, Willy Katier – rhythmgitaar/zang. Ook deze groep oefent in het Beetshuis en heeft nog geen naam.

In eerste instantie willen ze zich ‘ Snow White’ – de bijnaam van de populaire drug cocaine -  noemen, maar er wordt hen aangeraden dat maar niet te doen. Als Armand optreedt in het Beetshuis komen ze met hem in gesprek. Armand bedenkt de naam Enigmatic voor de groep. De jongste van de band is Arthur Dinger, die als 6-jarige in 1956 vanuit Djakarta naar Nederland is gekomen. Na een kort verblijf in Apeldoorn krijgt zijn vader werk in Hengelo en ze verhuizen naar de wijk Klein Driene. Bert Witterland, gitarist van de band The Witterlands komt regelmatig bij de familie thuis. Arthur raakt verrukt van zijn spel en Bert geeft hem gitaarles. In 1966 speelt hij zo goed dat de manager van The Jackals, Jack Foss, hem vraagt om bij die band te komen spelen. Hij is dan net 16 en zijn ouders verbieden dat omdat The Jackals bekend zijn en veelal tot diep in de nacht optreden. Het jaar erop gaat hij toch in een band spelen. De BVM band Goldfinger met daarin Wout Heidstra (zie Bled)  en Siegbert Seliger die uit de Enschedese Rowdy's komt. Daarin speelt hij een klein jaar hits uit de top-40. Daarna gaat Arthur over naar Enigmatic.

De band speelt alles uit de top-40, Judy in Disguise bijvoorbeeld, nummers van The Beatles zoals Obla di obla da, nummers van The Stones en House of the Rising Sun van The Animals, maar ook wel close-harmony nummers. Het Duitse nummer Monja van Roland W. (W=Wächteler) is in 1967 heel populair en wordt ook met succes door Enigmatic gespeeld. Huigens organiseert in het Cultureel Centrum aan de Ootmarsumsestraat in Almelo een talentenjacht. De band H2WAB uit Nijverdal is bij het publiek het populairste, maar uiteindelijk wint Enigmatic de wedstrijd. Huigens heeft uit Hengelo een aantal jonge meiden meegenomen die in de jury zitten en zij beslissen wie de strijd wint. Veelal bezorgt Herbert Spier – eigenaar Koala Beat Club in Hengelo- werk voor de band. Er zijn voorstellingen in Vriezenveen waar regelmatig wordt gespeeld in café Koebrugge en café Zandwijk, verder in Almelo, Nordhorn, Osnabrück en andere plaatsen.

In Deventer treden ze op in een grote fabriekshal als de vaste band aldaar, de Hengelose band The Jackals, een keer niet kan. Er zijn vele honderden jongelui aanwezig. Nog voller is het tijdens een optreden in Concordia in Gronau, waar rond 1500 beatliefhebbers aanwezig zijn. Tot hun spijt mogen de bandleden na het optreden van de zaaleigenaar niet de zaal in. Hij verwacht ongeregeldheden als de bandleden zich tussen de meisjes gaan begeven. Bij concerten naar Duitsland gaat de band en hun roadies in 2 bussen op weg. Er wordt een 9 persoons bus gehuurd en hun eigen Samba VW-bus met maar 34 pk rijdt voorop. In Bentheim moet de VW-bus de berg op, maar haalt het niet. De hele band moet de bus naar de bestemming omhoog duwen.

In 1968 wordt in Hengelo 100 jaar Metaalstad en 100 jaar Stork gevierd. De eerste week van september is het groot feest in de stad. Aan de Berfloweg staat een grote muziektent waar bekende buitenlandse en binnenlandse bands optreden. Ook is er een talentenjacht met regionale bands. De winnaar wordt de band The Indeeds uit Enschede. Enigmatic, die dan met een organiste, waarvan de naam ontbreekt, speelt omdat Herman Mensink solo is gegaan, behaalt de tweede prijs. Derde wordt de Hengelose soulband Y-Sect. Eén van de top-acts is de Engelse band The Spencer Davis Group. De muzikanten van Enigmatic helpen deze band met opruimen en inpakken van hun instrumenten en apparatuur. Tot zijn verrassing heeft Willy Katier na die tijd een heel moderne kleine dynamische microfoon van Spencer Davis nog in zijn zak zitten…..

Enigmatic tijdens talentenjacht 100 jaar Metaalstad


Inmiddels is Herman Grotenhuis uit Enschede hun manager geworden. Deze is ook manager van The Buffoons. Hij zorgt voor concerten in Modern en andere Enschedese gelegenheden. Zo ook in The Big Shed, die dezelfde eigenaar heeft als de Cripple Creek Club in zaal de Keizerskroon in Borne.

Herman Mensink is weer terug bij de band. Eind 1968 is er een actie in verband met de hongersnood in Biafra. De Hengelose Earlybird-club houdt in café De Oude Molen aan de Oude Molenweg een benefiet voor Biafra op 17 januari 1969. Aan het sterrenfestijn werken mee Enigmatic ,The Buffoons uit Enschede, The Jokers uit Hengelo en The Creatations uit Hengelo. De entree is f 3,50 en de opbrengst is in zijn geheel voor de Actie Biafra. Er komt veel publiek.

In 1971 stoppen nagenoeg alle bandleden vanwege het feit dat ze in het huwelijk treden. Robbie Swab en Johnny Neuber proberen met een paar andere muzikanten de band nog opnieuw op te zetten, er wordt een paar keer gerepeteerd in het Beetshuis, maar een opstart komt er niet meer. Arthur gaat dan in 1971 naar de Hengelose groep The Jokers, maar zij stoppen al snel.

Herman Mensink die tussentijds al naar BVM is gegaan, beveelt Arthur Dinger aan bij BVM en zo wordt hij semi-beroeps en speelt ongeveer één jaar in de BVM band Davoli Team. Er wordt 4 avonden in de week opgetreden. Daarna wordt hij gevraagd in de BVM band Head. In deze band zit zangeres Marianne Wolsink. Het repertoire is samengesteld uit nummers geschikt voor een zangeres. In 1976 gaat Marianne naar Teach-In en wordt zij vervangen door Marga Bult. Deze samenstelling bestaat tot 1984. Na Head speelt Arthur in verschillende muziekgroepen. In 1992 gaat hij over naar de band Quint en deze bestaat nog steeds en is veelgevraagd in het Koempoelan circuit.

Bandleden door de jaren heen.


Ga naar The Turns, de voorloper van Enigmatic.



Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Henri Wendels en Arthur Dinger, door Pel Kotkamp en Henk van de Wetering.

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl  

Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Popmuziek Hengelo, Popmuziek Twente, Popmuziek, Hengelo
Personen:Rudy Van Dünge Bille, Arthur Dinger, Henk Webbink, Henri Wendels, Herman Mensink, Willy Katier

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.