image/svg+xml

Biografie - The Twentina Jacks - Enschede

Verhaal

Biografie - The Twentina Jacks - Enschede

Plaatje bij verhaal: nl-esoktensfo00160.jpg

Halverwege de jaren 50 kwamen veel mensen uit Indië naar Nederland. Zo ook de families Mariën en van Helden. D e broers Edward en Richard Mariën en Chris van Helden konden de muziek die op dat moment op de radio te horen was, zoals bigbands, ragtime, jazz, country en Nederlandstalig zoals “als ik tweemaal op mijn fietsbelbel” niet meer aanhoren en tot hun geluk kon op de zwakke buitenlandse zenders nog net de nieuwe muziek worden gehoord van Bill Haley and the Comets en van Buddy Holly, de nieuwe stroming, de rock 'n roll.

Ze wilden graag een gitaar kopen, maar de prijzen waren ook toen niet mis. Chris zat op school en verrichte in de vakanties werk bij de fabriek van Rigtersbleek en ook werkte hij bij de fietsenstalling bij het station in Enschede en kon zowat geld sparen. Met het gespaarde geld op zak ging hij naar Amsterdam en in een muziekwinkel zag hij een prachtige Höfner gitaar en had net genoeg gespaard om er zelfs twee te kopen. Van familie en van elkaar werden de eerste drie akkoorden geleerd.  Zo werd het G-akkoord 1 kruis genoemd, E-akkoord 4 kruis en het C-akkoord was naturel. Het spelen ging steeds beter en het groepje werd uitgebreid. In die tijd werd met subsidie een jeugdhonk opgericht in Enschede. Deze vereniging werd Twentina genoemd. De Indische Nederlanders die daar kwamen werden de Enschede “gang” genoemd. Ook Chris en de anderen kwamen hier veel. En speelden daar de ingestudeerde muzieknummers op hun Höfner gitaren, niet met plectrums, maar met luciferstokjes en het klonk geweldig.

In de weekends was er veel muziek in het Volkspark, dansmuziek met accordeons waarop de weinige bezoekers dan konden dansen. Toen er een weekend geen orkest optrad, vroegen de Twentina’s of zij mochten optreden. Dat gebeurde en binnen de kortste tijd stond het zwart van de mensen die luisterden naar b.v. “Guitar Boogie” en andere nummers, nog steeds gespeeld met luciferstokjes. Het werd een groot succes.

Inmiddels was de naam The Twentina Jacks aangenomen - het is 1958- en kwam er landelijke bekendheid. Zo was er een optreden in Zaandam gepland. De band ging er op geleende bromfietsen naar toe, met de gitaren, drums en contrabas en alles op de brommers mee. In twee etappes, eerst een optreden in Apeldoorn, werd daarna in Zaandam in Indische Clubs opgetreden. Geslapen werd bij de organisatie.

Tijdens één van de optredens in het Volkspark kwamen twee jongens vragen of zij een Everly nummer mochten zingen. Het bleken Freddy Stuivenberg en Hilco ter Heide te zijn, die zich de Hilfred Brothers noemden. (later White Rockets in 1964/65) Ook een vaste bezoeker in het Volkspark was Gerard (hij werd Teun genoemd) van Tongeren, die deze muziek zeer bewonderde en daar de basis legde voor de Buffoons.

Na een paar jaar emigreerden de broers Mariën naar de U.S.A. en viel deze band uit elkaar. Iedereen bleef echter in de muziek actief.

Bandleden door de jaren heen.


Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Chris van Helden, door Pel Kotkamp, op 12 november 2014.

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl

Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Popmuziek Enschede, Popmuziek Twente, Popmuziek, Enschede, Volkspark, Hilfred Brothers, Twentina's, Muziek Overijssel
Personen:Tommy De Groot Van Embden, Edward Mariën, Chris Van Helden, Richard Mariën, Kobes Renaud, Buddy Perret
Periode:1/7/1957-1/7/1960
Locatie:Enschede
Thema's:Muziek in Overijssel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.