image/svg+xml

Het verlies van een kunstwerk

Verhaal

Het verlies van een kunstwerk

Plaatje bij verhaal: a2-2.jpg

Jarenlang fietste ik via de Apollolaan naar mijn ouderlijk huis in de Aalderinkshoek. Bij het Waterschapsgebouw trok het aangename kunstwerk de Cascade altijd mijn aandacht. Onlangs las ik tot mijn schrik dat het kunstwerk zwaar beschadigd was. Een reden om eens in de archieven te duiken op zoek naar het ontstaan van het, inmiddels verdwenen, Waterschapshuis en het bijpassende kunstwerk. 

Het hoofdbestuur van het Waterschap besloot eind 1964 tot de bouw van een nieuw Waterschapshuis, omdat het uit 1928 daterende onderkomen aan de Hofkamstraat te klein geworden was. Het plan voor nieuwbouw werd eind 1965 gegund aan het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger. In augustus 1967 werd gestart met de bouw van het
Waterschapshuis aan de Apollolaan. De werkzaamheden werden  uitgevoerd door aannemersbedrijf H.J. aan de Stegge N.V. uit Goor.
De totale bouwkosten bedroegen 2.153.00 gulden. In oktober 1969 werd het gebouw door Aan de Stegge opgeleverd. Het Waterschapshuis zag er mooi uit. Dat kwam niet alleen door de vormgeving, maar ook omdat de buitenkant bekleed was met platen van Muschelkalk (eenvoudige fraaie natuursteen). Ter verfraaiing van het geheel gaf het bestuur van het Waterschap op 19 maart 1969 opdracht voor het vervaardigen van een koperen plastiek, bestaande uit 4 bekkens met wateroverloop. Vanuit de bekkens stroomde het water naar beneden in een vijver. In de ‘volksmond’ kreeg het kunstwerk al spoedig de naam Cascade (cascade is een andere naam voor waterval of een serie watervallen). Het kunstwerk werd ontworpen door de Enschedese kunstenaar J.M. van Eyl. De Cascade werd eind september 1969 op het bordes rechts naast de hoofdingang van het Waterschapshuis geplaatst.
In 1989 verhuisde het Waterschap Regge en Dinkel naar een nieuw onderkomen aan de Kooikersweg.
In 1998 kocht de Gemeente Almelo het voormalig Waterschapsgebouw aan, om op hetzelfde terrein een multifunctionele wijkaccommodatie (Eniver) te bouwen. (Het Waterschapshuis werd in januari 1999 afgebroken). Met de aankoop werd de Gemeente Almelo ook eigenaar van de Cascade. Het kunstwerk werd, in afwachting van herplaatsing elders in de stad, opgeslagen op de gemeentewerf.
Onlangs werd de Cascade door koperdieven van het gemeentelijk terrein gestolen. Slechts een zwaar beschadigd restant werd elders in de stad terug gevonden. De Gemeente had het plan om de Cascade weer een plaats te geven in een nieuw aan te leggen vijver in de wijk Aalderinkshoek. Door de gedeeltelijke vernietiging is het de vraag of het kunstwerk nog hersteld kan worden.

Nb. met dank aan de heer R. Siteur (oud medewerker van het Waterschap) voor de aangeleverde informatie.

Trefwoorden:Cascade, Kunstwerk, Waterschapshuis, Apollolaan
Locatie:Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.