image/svg+xml

Expeditie Vrijheid

Verhaal

Expeditie Vrijheid

  • Geplaatst door
Plaatje bij verhaal: expeditie_mijn_stad_mijn_dorp_2.png

Bestond mijn school al in 1940? En mijn straat? Was er een Joodse gemeenschap in mijn plaats? Zijn hier razzia's geweest? En werden ook hier verzetskranten verspreid? Is hier gevochten, in april 1945? En wat betekent dat oorlogsmonument op de hoek van de straat eigenlijk?

Ga mee op ontdekkingstocht

In Expeditie Vrijheid ontdekken kinderen de verhalen van de oorlog en de betekenis van vrijheid in hun eigen buurt. Zo krijgt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog betekenis.

75 jaar vrijheid in Overijssel

In 2019 en 2020 herdenken we de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden.Vanaf 1 januari 2020 kunnen groep 7 en 8 aan de slag met nieuw lesmateriaal, dat speciaal voor scholen in Overijssel ontwikkeld is. Expeditie Vrijheid heeft dankzij de samenwerking met tien partnerscholen drie uitgangspunten vastgesteld: methodevervangend werken, omgevingsonderwijs en burgerschap. Meer hierover lees je op www.expeditie-vrijheid.nl. 

Methodevervangend werken

Expeditie Vrijheid werkt net zo makkelijk als een lesmethode, maar het lesmateriaal is veel uitdagender voor de leerlingen. Ze mogen zelf op onderzoek uit, aan de hand van toegankelijke en geschikte bronnen.  

Omgevingsonderwijs

Kinderen leren niet alleen over wat ver weg is gebeurd, maar van wat dichtbij is gebeurd. Via toegankelijke en eenvoudig uitvoerbare onderzoeksopdrachten ontdekken ze de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in hun eigen omgeving. Dat maakt indruk. En de oorlog betekenisvol. 

Burgerschap

In elk van de zes lessen wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van democratisch burgerschap, multi-perspectiviteit en standplaatsgebondenheid, in aansluiting op de SLO-doelen hiervoor. 

Doe mee!

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden voor de nieuwsbrief op www.expeditie-vrijheid.nl

Dankjewel!

Dankzij de tijd, inzet en creativiteit van onze tien partnerscholen, verspreid door Overijssel, kunnen we Expeditie Vrijheid ontwikkelen. De volgende tien basisscholen denken met ons mee: 

  • SO De Wissel (SOTOG, Almelo)

  • GBS Ds G Doekes (VGPO De Oosthoek, Hardenberg)

  • OBS Brede School de Springplank (De Mare, Heino)

  • OBS ’t Schöppert (Primato, Hengelo) 

  • KBS De Menkotoren (SKOE, Enschede)

  • OBDS Europa (Consent, Enschede) 

  • CBS Ouverture (VCO-Oost Nederland, Glanerbrug) 

  • CBS Fontein (V &Y-Stichting, Kampen)

  • CBS Oranjeschool (PCBO, Vroomshoop) 

  • GBS Het Saffier (Florion, Zwolle) 

Ook meedenken? Meld je aan als partnerschool via willemijn@expeditie-vrijheid.nl en neem deel aan de derde rondetafelsessie voor Expeditie Vrijheid, 2 september in Hengelo (15:45-17:00) of 4 september in Zwolle (15:45-17:00).  

*Expeditie Vrijheid is een educatief project van het Historisch Centrum Overijssel in samenwerking met het Platform WO2 in Overijssel. 

Auteur:Willemijn Zwart
Trefwoorden:WO2, Tweede Wereldoorlog, Educatie, Onderwijs, Lespakket, Expeditie vrijheid
Thema's:Tweede Wereldoorlog in Overijssel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.