image/svg+xml

De kiosk van Azem Louwes

Verhaal

De kiosk van Azem Louwes

Plaatje bij verhaal: rijssensestraat_1_kiosk_louwes_met_re._de_smederij_foto_b.jpg

De kiosk van Azem Louwes
Historische Kring Wederden

Azem Louwes werd op 17 september 1897 in Schoonoord, gemeente Sleen, geboren. Hij 'emigreerde' op 29 mei 1928 naar Twente voor de uitvoering van zijn taak als machinist bij de Wierdense Export Slachterij in Wierden. Om in eigen behoefte te voorzien en met een reële blik naar de toekomst waren het moeilijke jaren om te overleven. De economische toestand in Drenthe werd met de dag slechter en toen de werkzaamheden van de bovengrondse aanleg van de stroomvoorziening van Assen naar Hooghalen waren afgerond besloot hij samen met zijn vrouw te verhuizen.
Helaas werd hem een kort gezondheidstijdperk gegund, want na vijf jaren van intensieve arbeid bij ’n Export kreeg hij last van een slepende oogziekte hetgeen totale blindheid tot gevolg had. Inmiddels was Azem getrouwd op 23 november 1917 met Lutske de Jong geboren op 7 augustus 1895 te Sleen. Met haar kreeg hij zes kinderen te weten Trijntje, Annie, Jan , Jantine, Minie en het nakomertje Arie die in Wierden geboren is.
Door een enorme wilskracht en zijn groot verantwoordelijkheidsgevoel startte de heer Louwes in 1935 in de tuin van Hotel de Zwaan met een verkooppunt van tabakswaren. De Kiosk stond direct naast de smederij. Dit is thans restaurant de IJzeren pot en mede hierdoor wordt deze plek als zeer markant beschouwd.
Vanwege zijn blindheid was er voor diverse hand en spandiensten de hulp van een tweede persoon noodzakelijk. Zo besliste men binnen het gezin heel democratisch dat deze verantwoordelijkheid bij de oudste dochter Trijntje behoorde te liggen. Vanzelfsprekend een verantwoordelijke opdracht gezien haar leeftijd van zeventien jaar. De openingstijden van de kiosk waren van 7.00 uur tot 19.00 uur van maandag tot zaterdag, voorwaar geen sinecure! Al vrij snel was Jantine de persoon die haar oudste zus ging helpen om de gehele klus zo rendabel mogelijk te maken.
Een ander aspect was de afstand van de kiosk naar huis op het woonadres Smeijerskampstraat 19. Deze afstand was ongeveer veertig meter en werd samen met blindengeleidehond Willy overbrugd. Er volgden nog meer geleidehonden,onder andere Bonsa en Kazan.
In 1957 heeft hij zijn sigarenkiosk verkocht en ingeruild voor een mooi winkelpand aan de Nijverdalsestraat 1 het huidige La Differance. Deze winkel heeft hij samen met zijn dochter Jantine beheerd tot juni 1964. In datzelfde jaar heeft hij de winkel verkocht en is hij samen met zijn vrouw en thuiswonende dochter Jantine van zijn invaliditeitspensioen á ƒ12,69 per maand gaan genieten.
Tot aan zijn overlijden heeft hij gewoond aan de Karel Doormanstraat 24, naast dochter Annie en haar man Jaap Hendriks. Op 15 december 1983 is Azem Louwes overleden op 86-jarige leeftijd.
Bron: Korte geschiedenis van de familie geschreven door Arie Louwes. November 2014

Auteur:UIt: De wiezer
Thema's:Column uit DE WIEZER

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.