image/svg+xml

Vijf jaar bioscoop De Kroon in Zwolle

Verhaal

Vijf jaar bioscoop De Kroon in Zwolle

Plaatje bij verhaal: isbn-978-90-400-8397-6-00260_0_0_0.jpg

Sinds 1911 heeft Zwolle een heuse bioscoop: De Kroon, toen nog prominent in de Diezerstraat. Vijf jaar later mag dus het eerste lustrum gevierd worden, en daar werd niet weinig werk van gemaakt.

Aardig is het, te lezen hoe de krant reportage en reclame weet te mixen, ongeveer zo als honderd jaar later een televisie-praatprogramma te werk gaat. Maar een groot verschil is de kleinschalige vriendelijkheid, waarmee dat gepaard gaat, het gebouw is door een plaatselijke bloemist fraai versierd, alle dames die de jubileumvoorstelling bezoeken krijgen een ruiker en de directeur houdt een toespraakje. Met enige tevredenheid herinnert hij aan de prognose van vijf jaar geleden, namelijk dat Zwolle wel zijn neus zou ophalen voor zo’n modern iets als een bioscoop. Ondanks die pessimistische uitingen prijkt thans de kroon luisterrijker en schooner op den voorgevel van het gebouw dan ooit. Ja, directeur Pinto vindt dat hij het vertrouwen van het  Zwolse publiek gewonnen heeft en daar dankt de directie dan ook hartelijk voor en verzekert van haar kant, dat zij steeds op bioscopisch gebied het beste zal blijven geven wat de kunst biedt. Genoeg gepraat, men wacht op de voorstelling.

Welnu, het feestprogramma had weinig met de beloofde kunst te maken, in het voorprogramma kregen we een paar dol-komische films te zien, stukjes, waarbij hartelijk gelachen werd. En toen kwam de per advertentie al beloofde Reuzen-Attractiefilm, de beroemde Prachtfilm Maciste. Wij hebben hier te maken met een detective-film in 5 bedrijven, Maciste, de schrik der bandieten. De aankondiging had onze verwachtingen heel hoog gespannen, zoo hoog, dat we een kleine teleurstelling als zeker vreesden. Edoch… onze verwachtingen zijn zelfs nog overtroffen!  Zo maakt de krant geen probleem van de grens tussen advertentie en recensie…

Wat voor film mag dat dan wel wezen? Die Maciste is blijkbaar een kruising tussen James Bond en de Hulk, een onverslaanbare krachtpatser. Al te veel krijgen we van het verhaal niet te horen, want honderd jaar geleden wist de krant ook al, dat je geen “spoilers” moet weggeven, dat zou maar protesten en abonnementen kosten. Daar is de krant heel eerlijk in: We willen hier thans niet het stuk navertellen – wie met den inhoud kennis wil maken, raden we liever aandezer dagen zelf een bezoek aan “De Kroon” te brengen. Dus veel meer dan een paar staaltjes krachtpatserij worden niet gedeeld. Maar die liegen er dan ook niet om. Groot is het enthousiasme bij toneeltjes waar Maciste een 6 à 7tal bandieten overmeestert, ze vastbindt, op een wagen gooit en in triomf naar de politie laat brengen; waar Maciste zijn buitengewone overredingskracht toont door twee der bandieten aan hun kleeren op te nemen en weg te dragen als waren ze een paar kleine reistaschjes; waar hij geboeid en wel op een tafel klimt en de zoldering boven zich indrukt!  Enfin, daar wil de verslaggever het maar bij laten, er zijn haast te veel vermeldenswaardige scènes.

Honderd jaar later valt het niet mee, onder de indruk te raken van dit cinematografische hoogstandje, het lijkt me nauwelijks in aanmerking te komen voor een Gouden Palm, Leeuw of Beer. Maar de lat ligt nog niet erg hoog. De hand van de toenmalige bioscoopbezoeker is gauw gevuld: Wat een kerel is die Maciste! Zijn geweldige krachtprestaties zijn verbluffend! ’t Is bekend hoe bij het samenstellen van films maar al te vaak trucs en handigheden een rol spelen en worden toegepast, welke op het publiek den indruk maken van buitengewone verrichtingen op ’t een of andere gebied. Bij deze film is echter elk dusdanig “bedrog” uitgesloten. Wat Maciste te zien geeft is echt! Nou, dat was het vast en zeker niet. Maar Zwolle was maar wat blij met dit staaltje bioscopische kunst…

* Dit artikel is gebaseerd op krantenberichten uit de Zwolsche Courant van honderd jaar geleden.

Auteur:Sjaak Onderdelinden
Trefwoorden:Bioscoop, De Kroon, Maciste
Locatie:Zwolle

Reacties

Volgens mijn informatie was David Pinto niet de eerste eigenaar van De Kroon. Dit was Loghtenberg de uitbater van de melksalon. Deze was hofleverancier, vandaar de naam De Kroon.
Algemeen door anoniem op 04 Apr 2018 om 08:17:26

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.