image/svg+xml

Dries Eker: 'Je kon hier overal turf steken'

Verhaal

Dries Eker: 'Je kon hier overal turf steken'

Plaatje bij verhaal: nl-zlhco_1214_dia001703_0.jpg

'Mijn vader heeft naast z’n boerenbedrijf heel lang turf gestoken. Ik heb dat ook nog wel gedaan. Turf steken kon je hier overal doen, ook wel hier achter de boerderij. Maar ze zijn een keer aan het donderen geweest met die eendenkooi in de buurt. M’n vader had daar recht om turf te maken, maar dat mocht toen ineens niet meer. Toen moest hij uitwijken naar Wetering, achter Muggenbeet. Er waren nog geen motorboten, alles ging nog met de vaarboom. Dus moest je daar eerst met de punter heen varen. Of roeien met de boot. Dat was een heel eind! Het turfsteken gebeurde in het voorjaar. April, mei en juni ook nog wel. Daarna moest het de tijd hebben om te drogen. Dat ging in de zomer het beste. De turf zette je op een stapel zodat het kon drogen in de zon. Dat was zwaar werk! Als het gedroogd was, bracht m’n vader de turf naar Vollenhove en Sint Jansklooster en daar ventte hij het uit.

Naast de turf hadden we thuis een paar koeien, wat varkens, een schaap, een geit en sneden we nog een beetje riet. Hoeveel land m’n vader had weet ik niet. Dat was telkens wisselend. Hij deed van alles wat. Hij jaagde er ook weleens bij. Van jongs af aan hielp ik thuis al mee. Ik heb op de lagere Landbouwschool in Steenwijk gezeten. Vanaf mijn negende tot een paar maanden geleden heb ik altijd koeien gemolken. Bij het Giethoornsche meer hadden we er een stuk of zes lopen. We voeren daar ’s ochtends eerst heen om te melken en daarna gingen we weer naar huis. Als we in de turf zaten gingen we vervolgens daar de hele dag naar toe. We namen dan brood en koffie mee. ’s Avonds gingen we direct vanuit de turf weer naar de koeien om te melken en dan weer naar huis. Je bleef aan het heen en weer varen. Dat kostte veel tijd. De varkens bracht ik ook met de boot naar de slager of naar de beer.

Vroeger was de weg aan de overkant van de gracht er nog niet. Ik dacht dat die pas in 1956 is aangelegd. Als er biks werd gebracht, zetten ze dat altijd op een steiger aan de overkant neer. We haalden die zakken dan zelf daarvandaan naar de boerderij. Ik weet ook nog dat elektriciteit en water hier pas later is gekomen. We moesten weleens met de lantaarn ernaast in de stal melken, anders was het te donker. We hadden toen een grote pomp voor als het warm was in het voorjaar. In de stal liep een goot voor de koeien langs, waar we dan water uit de gracht in pompten. Die beesten zopen hartstikke veel!'

Auteur:Martin van der Linde
Trefwoorden:Bedrijf, Turf, Riet, Project Streekcultuur
Periode:1900-1956
Locatie:Dwarsgracht

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.