image/svg+xml

Batavierenrace

Verhaal

Batavierenrace

Plaatje bij verhaal: 990334538.jpg

Wanneer:
In de nacht van vrijdag op zaterdag van het tweede weekend van mei
Locatie:
Van Nijmegen naar Enschede

De Batavierenrace is een jaarlijkse estafetteloop voor en door studenten, die van de Radboud Universiteit Nijmegen naar de Universiteit Twente in Enschede wordt afgelegd. Het is een race over 175 kilometer, waarbij lopers behorend tot een team elkaar over 25 etappes van een bepaalde lengte aflossen en de teams onderling de competitie aangaan. De wedloop vindt plaats in het tweede weekend van mei, in de nacht van vrijdag op zaterdag. Tijdens de 18 uur durende loop doorkruisen de sporters in het donker Duitsland, de Achterhoek en Twente. Met 8.500 deelnemers in 350 teams geldt de Batavierenrace als grootste estafetteloop ter wereld. De afsluiting van het evenement is het Batavierenfeest, dat altijd op de Campus van de UT wordt gevierd. Dit eindfeest geldt met 11.000–14.000 mensen is het grootste studentenfeest van Nederland.

Deelnemers en organisatie

De meeste deelnemers en organisatoren zijn studenten van universiteiten en HBO instellingen. Zij komen vooral uit de twaalf Nederlandse universiteitssteden, maar ook andere universiteitssteden in Europa vaardigen teams af. Om de wedijver tussen universiteiten aan te wakkeren, is er naast het algemene klassement een competitie opgezet, waarbij de beste teams van universiteiten tegen elkaar strijden. Die competitie wordt sinds 2007 door de SSN (Studenten Sport Nederland) erkend als het "Nationaal Studenten Kampioenschap". Naast studenten doen ook professionele lopers mee, die deze wedstrijd als een serieuze testcase zien en er hard voor trainen om een goed resultaat neer te zetten.

 

Geschiedenis

De race van 2013 was de 41ste editie van de Batavierenrace. De wedloop startte op 27 april bij het Sportcentrum van de Radboud Universiteit Nijmegen en eindigde bij het Campusterrein van de Universiteit Twente in Enschede. De race dankt zijn naam aan de eerste editie van de wedloop. In navolging van de Batavieren, die in 50 vóór Christus op vlotten de Rijn afzakten, renden in 1973 zo'n 600 lopers van Nijmegen naar Rotterdam. De loop door de Betuwe bleek in de praktijk een hindernisloop met veel oponthoud bij pontjes. Volgens overlevering werd er meer gevaren dan gelopen. Bij de eerstvolgende editie werd Enschede de eindbestemming en sindsdien werken beide universiteitssteden bij dit evenement nauw samen. De naam Batavierenrace bleef ongewijzigd.

 

Achtergrond van de deelnemers

De Batavierenrace is een estafetteloop voor en door studenten. Delen we de 8.500 deelnemers van de editie uit 2013 op naar studierichting, dan levert dit het volgende beeld op: 52% van alle lopers volgt een technische studie. Met 27% zijn ook de studenten geneeskunde volop aanwezig, terwijl studenten economie met 13% de derde plaats innemen. De resterende 8% vertegenwoordigt studenten uit alle andere studierichtingen. Lang niet alle lopers komen uit de organiserende steden Enschede en Nijmegen, maar met 2.040, respectievelijk 1.785 mensen leveren deze steden wel de meeste deelnemers. De universiteitssteden die volgen, zijn achtereenvolgens Groningen (935), Eindhoven (850), Utrecht (595), Amsterdam en Maastricht (beide 510) Wageningen (340), Rotterdam, Delft en Tilburg (met alle drie 255 deelnemers) en Leiden (170).

 

Voorbereiding

De Batavierenrace kent een bestuur (organisatiecommissie) van tien studenten, die een jaar lang full time met de organisatie van de race belast zijn. Omdat het een jaar duurt voor iemand de organisatie onder de knie heeft, was het tot 2012 gebruikelijk dat studenten twee jaar lang de organisatie van het evenement verzorgden en hun studie daarvoor onderbraken. Met het huidige studieregime kan dat niet meer en is het bestuurswerk (respectievelijk de studieonderbreking) tot één jaar beperkt. Naast dit bestuur zijn er 60 tot 80 vaste medewerkers, die verdeeld over negen commissies ook het hele jaar met de voorbereidingen bezig zijn. Tijdens het loopweekend schaalt de organisatie op naar zo’n 600 mensen. Ook logistiek is de Batavierenrace een grote operatie, waarvoor naast 150 motoren en zes vrijwillige artsen maar liefst 350 busjes worden ingeschakeld. De busjes worden in een wijde kring rond Enschede en Nijmegen ingehuurd, tot aan Amsterdam toe. In grote delen van Nederland zijn dat weekend geen busjes meer te huren.

 

Beleving

Als grootste estafetteloop ter wereld leeft de Batavierenrace in de harten van vele studenten en oud-studenten. Veel lopers doen meerdere keren mee, om de Batavierenloop daarna als speciale herinnering een leven lang te koesteren. Voor de organisatoren draagt het opzetten van de race naar eigen zeggen bij aan hun persoonlijke en professionele groei. De opgedane ervaring (plannen, samenwerken, contacten leggen, doelgericht werken) kan elders worden toegepast en verhoogt de kansen bij het betreden van de arbeidsmarkt. De BATA-truien en -jacks, die de organisatoren van de race dragen, worden als herinnering en kwaliteitskeurmerk gekoesterd en vele jaren na dato nog gedragen. Hoewel de Batavierenrace in Nijmegen zijn oorsprong heeft, leeft het evenement in Enschede meer. Niet alleen vindt hier het eindfeest plaats, maar ook is het aantal deelnemers uit Enschede altijd groter dan uit Nijmegen.

 

Samenwerkingsverbanden

Er zijn zeer veel partijen waarmee de organisatie van de Batavierenrace samenwerkt. Belangrijk en actueel is de samenwerking met het KWF (Kankerfonds), waarmee in 2013 BATA4life is opgezet. Deze samenwerking zal in de komende jaren worden voortgezet. Ook wordt samengewerkt met Enschede Promotie, die de herstart op de Oude Markt in Enschede verzorgt en de vergunning verleent.

 

Bekendheid

De Batavierenrace geniet landelijke en internationale bekendheid. Het evenement zit met 8.500 deelnemers en 11.000–14.000 feestvierders aan zijn logistieke limiet. De omvang en bekendheid van het evenement bieden mogelijkheden voor sponsoring. De organisatie van de Batavierenrace is hier zelf verantwoordelijk voor en wijst in sponsorbrochures op de uitgelezen mogelijkheden die de wedloop biedt, om de naamsbekendheid te vergroten of een specifieke doelgroep te bereiken. De organisatie reikt potentiële sponsoren daartoe veel mogelijkheden aan. De grootste sponsoren zijn Studenten Uitzendbureau SUSA, relatiebureau voor hoger opgeleiden E-matching, Eurosport Borne en technische bedrijven als Demcon en VDLetg. Het universiteitsfonds van de UT int de gelden voor BATA4life.
 

Auteur:
Siebe Rossel
Bronn(en):
Website Batavierenrace: www.batavierenrace.nl

Trefwoorden:Sport & Spel, Hardlopen, Project Streekcultuur, Tradities
Locatie:Enschede gemeente
Thema's:Sport & Spel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.