image/svg+xml

Derk Hageman: 'Iedereen moest meehelpen op de boerderij'

Verhaal

Derk Hageman: 'Iedereen moest meehelpen op de boerderij'

Plaatje bij verhaal: 25-jarig_huwelijk_van_ouders_derk_hageman.jpg

'Ik ben geboren op 16 mei 1921 aan de Wipstrikkerallee. Mijn ouders, Hendrikus en Gerrigje Hageman, woonden toen nog bij mijn oma in huis. Dat kwam omdat mijn opa van vaders kant plotseling was overleden. Dus toen mijn ouders trouwden, konden ze niet weg. Mijn vader had ook een broer, maar die had een klompvoet. Als je in een boerenbedrijf bent en je kunt niet goed lopen, dan is het niet wat. In 1923 kon mijn vader van een weduwe een bedrijfje pachten aan de Ossenkampsweg 5 op de Oosterenk, vlakbij het Gemeentelijk Sportpark. Toen zijn m’n ouders daar gaan wonen en bij m’n oma weggegaan. We waren thuis met drie jongens en vier meisjes. Die weduwvrouw woonde met haar dochter bij ons onder één dak, in een kleine uitbouw aan de zijkant van het huis. Haar dochter is later getrouwd met Pelleboer. Zij woonden aan de andere kant naast ons. Wij zaten dus precies tussen de familie in.

Iedereen bij ons thuis moest meehelpen op de boerderij. Dat was de gewoonte in de regio. Je had hier veel van die kleine melkveebedrijfjes met tuinbouw erbij. Het was allemaal handwerk wat we deden, ontzettend arbeidsintensief. Het land van m’n vader lag overal verspreid, dus als we moesten melken gingen we daar met de fiets of paard-en-wagen naar toe. Ik weet nog dat ik soms lag te slapen in de schoolbanken, vanwege het vele werk. Op een gegeven moment was ons gezin te groot voor het bedrijf. M’n jongste broer rekende erop dat hij ook in de boerderij kon blijven. Daar had hij ook wel oren naar, maar toen zei m’n vader tegen hem: "Ik kan de hele koppel niet hebben. Je moest toch maar eens wat leren." Op dat moment heeft hij daar enorm om gehuild, maar achteraf had hij er geen spijt van. Hij heeft een timmermansopleiding gedaan en is later bij Rijkswaterstaat komen te werken. Als je in die tijd bij de overheid kwam, had je een baan voor het leven.

Ik had ook nog een zus die opgroeide bij een oom en tante in Dalfsen. Ze heeft nooit bij ons thuis gewoond. In de vakanties gingen we er altijd graag op bezoek. Zij heeft het bij mijn oom en tante beter gehad dan wij thuis allemaal samen. We waren met een groot gezin en het was hard werken voor een paar centen. Terwijl zij alleen was bij m’n oom en tante die zelf geen kinderen hadden. M’n moeder heeft later wel eens gezegd dat ze het niet weer op die manier zou doen. En m’n zus miste ons ook wel. Maar ze heeft het er best gehad. Tot aan haar trouwen is ze bij m'n oom en tante gebleven.'

Auteur:Martin van der Linde
Trefwoorden:Voorgeslacht, Familie, Project Streekcultuur
Periode:1921-1950
Locatie:Zwolle
Thema's:Voorgeslacht

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.