image/svg+xml

Herman Holstege: 'Mijn schoonmoeder had al gasten op de boerderij'

Verhaal

Herman Holstege: 'Mijn schoonmoeder had al gasten op de boerderij'

Plaatje bij verhaal: kampeerders-uit-amers_foort-46-47_0001.jpg

'Mijn schoonmoeder had hier al af en toe gasten op de boerderij. Ik vond dat wel mooi. Ik sprak met alle gasten. Later kwamen er hele groepen. De gereformeerde kerk in Enter kreeg een groep jongens uit Slagharen op bezoek. Ze vroegen aan mij of ze hier konden kamperen. Er waren geen voorzieningen, maar ze namen een eigen strozak en slaapzak mee. Ze sliepen op de deel. De gasten kwamen alleen zomers. De koeien gingen begin mei de wei in. Dan moesten wij de stallen schoonmaken en kon je pas gasten hebben. Later kwam de jeugdvereniging uit Enschede met tenten kamperen in het bos. Zij zijn hier wel drie of vier jaar achter elkaar geweest. In 1969 kregen we een officiële vergunning voor de opvang van gasten van de gemeente.

Op een gegeven moment kwamen leerlingen van de technische school uit Nijverdal hier op de boerderij. Er was ook leerkracht bouwkunde bij. Hij zei: “Je moet je boerderij verbouwen en mensen onderdak bieden. Daar komt veel vraag naar.” Hij wilde wel helpen. We zijn met de varkensschuur  begonnen, wat nu het Kamphuis is. Daar zat vroeger de beerhouderij. De zeugen en de kippen zijn al vrij snel ook weggegaan. Dat was teveel werk. Die varkens konden ook niet meer vanwege de stank. We hebben die gebouwen ook omgebouwd tot gastenverblijf.

Er was hier in de omgeving verder geen gelegenheid voor gasten.  Alleen in Markelo zaten nog twee kampeerboerderijen. Dat was ook heel primitief. Wij hebben hier een eigen bos. Dat was in ons voordeel. Dit gebied wordt ook wel Hollands Schwarzwald genoemd. De vroegere burgemeester van Rijssen heeft dat aangepakt. Indertijd had je in Rijssen veel werklozen. De burgemeester wilde dat volk aan het werk hebben. Hij heeft dat hele bos in de oorlog laten inplanten met lariks en alles. Aan hem hebben wij dat mooie bos aan te danken. Het volk wilde hier naar toe, want de omgeving is mooi. Ik ken ook kampeerboerderijen midden in de open vlakte. Daar staat geen boom! Bij de ruilverkaveling heb ik direct gevraagd of ze hier singels langs de weg wilden aanplanten. Er staan nu prachtige eiken.'

Trefwoorden:Bedrijfsverbreding, Project Streekcultuur, Bedrijf, Toerisme Overijssel
Personen:Herman Holstege
Periode:1945-1970
Locatie:Rijssen
Thema's:Toerisme en recreatie in Overijssel, Bedrijfsverbreding

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.