image/svg+xml

Schaatsen op de rivier de Vecht: levensgevaarlijk!

Verhaal

Schaatsen op de rivier de Vecht: levensgevaarlijk!

Plaatje bij verhaal: schaatsen_op_de_vecht_4_foto_jenny_wicherson_-_december_1933.jpg

Schaatsen op de Vecht deed men in die tijd wel meer, maar het was levensgevaarlijk, zoals in dat jaar 1933 helaas zou blijken.

Op 11 december kwam namelijk de Dalfsenaar Lammert Wijtze Frankena, 19 jaar oud, zoon van de bekende Dalfser notaris Meine Frankena, tijdens het schaatsen op de Vecht door verdrinking om het leven. Hij had die middag, samen met zijn zwager Berend Hendrik van de Stadt en diens echtgenote, bij de brug in Dalfsen de schaatsen ondergebonden, waarna het drietal oostwaarts schaatste met als einddoel Ommen.

Ter hoogte van het punt waar de Regge in de Vecht uitmondt, werd halt gehouden. Terwijl de heer Frankena en zijn zuster, mevrouw Van de Stadt, op het ijs wachtten, schaatste de heer Van de Stadt alleen verder om eerst even de betrouwbaarheid van het ijs te verkennen.

Tijdens dat wachten zakte het tweetal plotseling door het ijs. Mevrouw Van de Stadt wist zich op het ijs te werken en zich van de verdrinkingsdood te redden, maar de 19-jarige Lammert Frankena verdween onder het ijs en reddingspogingen waren tevergeefs.

 

 

Pas de andere dag werd het ontzielde lichaam onder het ijs gevonden en geborgen.

Op donderdag 14 december 1933 vond onder grote belangstelling te teraardebestelling plaats op de algemene begraafplaats aan de Ruitenborghstraat.

 

 

'Diep getroffen verlieten de talrijke aanwezigen den doodenakker', zo besloot de Dalfser Courant van vrijdag 14 december de berichtgeving over deze tragische verdrinkingsdood.

IJswinters

Het jaar 1933 staat bekend om twee ijswinters. (Er is sprake van een ijswinter, indien gedurende een korte, maar krachtige vorstperiode de temperatuur gedurende een aantal opeenvolgende dagen niet boven het vriespunt komt.)

 

 

De eerste strenge vorstperiode viel in januari van dat jaar. Er waren toen 18 opeenvolgende ijsdagen met het minimum onder het vriespunt, namelijk van 14 tot 31 januari. Ook kwam op 11 dagen de maximum temperatuur overdag niet boven het vriespunt.

 

Eenzelfde situatie deed zich voor aan het einde van het jaar 1933.

Foto

Op de hartpagina's van nummer 60 van Rondom Dalfsen is een fraai winters landschap afgedrukt: schaatsen op de rivier de Vecht, direct beneden de brug. Het is een idyllisch plaatje uit 1933, afkomstig uit de collectie van Jenny Wicherson - Van der Kamp. 

 

 

De schepen rechts, van de Dalfser schippers Van de Vegte en Platje, wachten in het haventje op betere tijden. Achter de met ijzel’bedekte bomen het gebouwencomplex van de voormalige cichoreifabriek van B.H. Egberts, gebouwd in 1862. De gevel links is nog intact en de Vereniging Vrienden van Dalfsen streeft er naar dit stukje historie ingepast te krijgen in het toekomstige waterfront. Een van de twee vrouwen op de voorgrond is 'zus' Van Kuik, bij veel oud-Dalfsenaren wel bekend.

 

Dit artikel is van Ben Kloosterman en is eerder gepubliceerd in Rondom Dalfsen nr. 60 in december 2007

Trefwoorden:Vecht, Regge, Ommen, Dalfsen, Ijswinter, Schaatsen, Rondom dalfsen
Personen:lammert wijtze frankena, meine frankena, berend hendrik van de stadt, jenny wicherson-van der kamp
Periode:1933
Locatie:Dalfsen

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.