image/svg+xml

Mobilisatietijd, 1939 (film)

Verhaal

Mobilisatietijd, 1939 (film)

Plaatje bij verhaal: still_mobilisatie_1939.png

Mobilisatietijd, 1939 (film)

Mobilisatietijd, 1939

Op 28 augustus 1939 werd in Nederland de algehele mobilisatie afgekondigd. Nederland speelde hiermee in op de toegenomen internationale spanningen voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. Mobilisatie is het in staat van paraatheid brengen van de krijgsmacht van een land: landmacht, en indien van toepassing ook marine en luchtmacht. De term wordt gebruikt om de overgangssituatie tussen vrede en oorlog aan te duiden. Hiertoe behoort ook het oproepen van de militairen die met verlof zijn, het veiligstellen van strategische plekken en het vorderen van voertuigen en voorraden. Ook landen die geen deel hebben aan het conflict van hun buurlanden of volgens verdragen, zoals het Verdrag van Parijs (1815), verplicht neutraal zijn en dus als bufferstaat dienen, zullen tot mobilisatie overgaan, om niet als makkelijke doorgang of voornaamste strijdtoneel van de strijdende partijen te dienen. Een neutraal land stelt troepen op aan alle landsgrenzen en kusten en mag geen grensoverschrijdingen van strijdende partijen toestaan. [Bron: Wikipedia]

 

In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevinden zich meerdere films met betrekking tot de mobilisatie. Veel van deze beelden zijn verwerkt in de film ‘Oorlog in Overijssel’ die begin 2015 verscheen. Omdat deze productie zich richtte op Overijssels beeldmateriaal viel deze film vanzelfsprekend af. Hij speelt zich immers af in de Provincie Gelderland, in de gemeente Ede. De film maakt onderdeel uit van een collectie die bij elkaar moet blijven waardoor ook dit uitstapje over de provinciegrenzen heen in Overijssel wordt bewaard. In het kader van het landelijk project ‘Oorlog in Blik’ heeft het HCO deze film wel kunnen digitaliseren, waardoor dit prachtige tijdsdocument toch tot zijn recht is gekomen.

 

Samenvatting:

Reportage over de activiteiten van gemobiliseerde soldaten die zijn gelegerd in het gebouwencomplex van Landbouwcoöperatie De Klomp aan de Veenendaalseweg in de gemeente Ede. In de film wordt uitgebreid getoond hoe het er hier aan toe ging.

 

 

Trefwoorden:Mobilisatie, Tweede Wereldoorlog, WOII, Paarden, Honden, Vorderen
Periode:1939
Locatie:Buiten Overijssel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.