image/svg+xml

Zwolle - Opening van het Kardinaal van Rossumhuis, 1954 (film)

Verhaal

Zwolle - Opening van het Kardinaal van Rossumhuis, 1954 (film)

Plaatje bij verhaal: still_v_rossumhuis.jpg

Zwolle - Opening van het Kardinaal van Rossumhuis, 1954 (film)

Opening van het Kardinaal van Rossumhuis, 1954 

Op 22 mei 1939 vindt de onthulling plaats van het grafmonument voor kardinaal Willem Marinus van Rossum in de Kloosterkerk te Wittem door zijn opvolger als prefect van de Propaganda Fide kardinaal Pietro Fumasoni Biondi. Willem Marinus van Rossum C.Ss.R. werd op 3 september 1854 in Zwolle geboren, en stierf op 30 augustus 1932 in Maastricht. Van Rossum was een Nederlands redemptorist en kardinaal, en Prefect van Propaganda Fide, thans de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren. Paus Pius X benoemde hem in 1911 tot kardinaal-diaken met als titeldiakonie de San Cesareo in Palatio. In 1914 werd hij benoemd tot president van de Pauselijke Bijbelcommissie. Van Rossum werd zodoende de eerste Nederlandse kardinaal sinds de Reformatie en het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853. Hij nam deel aan het Conclaaf van 1914. In 1915 verkreeg hij de benoeming tot hoofd van de Poenitentiaria, een van de hoogste kerkelijke rechtbanken. In dit jaar werd hij verheven tot kardinaal-priester met als titelkerk de basiliek van Santa Croce in Gerusalemme. In 1918 werd hij benoemd tot titulair aartsbisschop van Caesarea in Mauretania en tot kardinaal-prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren.

 

Van Rossum overleed op 30 augustus 1932 in het ziekenhuis van Maastricht, nadat hij op terugreis vanuit Denemarken ziek was geworden. Op 3 september 1932 werd een uitvaartdienst gehouden in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht, waarna het stoffelijk overschot naar Wittem werd vervoerd om bijgezet te worden in de grafkelder van de Kloosterkerk van de redemptoristen. [Bron: Wikipedia.]

 

In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevindt zich een film over de opening, op 3 september 1954, van het Kardinaal van Rossumhuis aan de Bitterstraat nummer 57 te Zwolle. De opening vond plaats naar aanleiding van de honderdste geboortedag van kardinaal Van Rossum, met beelden van de aankomst van de gasten, een receptie in Hotel Wientjes aan de Stationsweg en de aankomst van minister Joseph Luns.

 

Trefwoorden:Van Rossumhuis, Kardinaal, Zwolle
Personen:Kardinaal Van Rossum, Willem Marinus van Rossum
Periode:1954
Locatie:Zwolle

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.